Overlijden in het buitenland

Wat te doen bij een overlijden in het buitenland?

Geplaatst op Categorieën Geen categorie

Je wilt er niet aan denken… Stel, je bent op vakantie in het buitenland en het noodlot slaat toe. Je reisgenoot overlijdt plotseling. Hoe moeilijk het ook is, er moet op dat moment van alles geregeld worden. Lees hier wat je kunt doen wanneer je te maken krijgt met een overlijden in het buitenland.

Bel de lokale autoriteiten

Bel onmiddellijk de hulpdiensten in het land waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Meld de situatie en volg de instructies van de lokale autoriteiten.

Informeer de ambassade/consulaat

Neem contact op met de ambassade of het consulaat van jouw land in het buitenland. Meld het overlijden en vraag om hun hulp en begeleiding. Zij kunnen je adviseren over de benodigde procedures en contacten.

Identificeer de overledene

Zorg ervoor dat de overledene correct wordt geïdentificeerd volgens de plaatselijke voorschriften en procedures. Dit kan betekenen dat je moet samenwerken met de lokale autoriteiten, een uitvaartondernemer en medisch personeel.

Zoek een uitvaartondernemer

Zoek een lokale uitvaartondernemer die je kan helpen bij het regelen van de nodige formaliteiten, zoals het verkrijgen van de overlijdensakte, de repatriëring van het lichaam naar Nederland (indien gewenst) en andere praktische zaken. De ambassade kan je vaak aanbevelingen geven.

Verzamel belangrijke documenten

Verzamel essentiële documenten, zoals het identiteitsbewijs, een overlijdensakte, medische rapporten en polissen. Deze documenten zijn belangrijk voor het regelen van zaken zoals verzekeringen, erfrecht en repatriëring.

Overleg met de verzekeraar

Als de overledene een reisverzekering had, neem dan contact op met de verzekeringsmaatschappij om hen op de hoogte te stellen van het overlijden en om te weten te komen welke stappen je moet ondernemen om aanspraak te maken op de eventuele dekking.

Repatriëring van het lichaam

Als je ervoor kiest om het lichaam terug te brengen naar Nederland, werk dan samen met de plaatselijke uitvaartondernemer en de ambassade om de repatriëring te regelen. Dit omvat het balsemen van het lichaam, het verkrijgen van alle benodigde documenten, het boeken van transport en het coördineren van de logistiek.

Informeer familie en vrienden

Breng naaste familieleden, vrienden en andere betrokkenen op de hoogte van het overlijden. Communiceer duidelijk over de situatie en eventuele plannen voor de repatriëring, begrafenis of crematie.

Regel de begrafenis of crematie

Als je ervoor kiest om de begrafenis of crematie in Nederland te laten plaatsvinden, werk dan samen met een Nederlandse uitvaartondernemer. Deze kan je praktische ondersteuning bieden door alvast de ceremonie te plannen en de verdere voorbereidingen in gang te zetten.

Overweeg een rouwtherapeut

Het verwerken van het verlies van een geliefde in het buitenland kan emotionele impact hebben. Overweeg om professionele hulp te zoeken bij een rouwtherapeut. Desgewenst kan hij of zij je de juiste tools aanreiken en verder begeleiden tijdens het rouwproces.

Regel praktische zaken

Naast de bovengenoemde stappen, zijn er ook andere praktische zaken om te regelen, zoals het annuleren van reisboekingen, het afhandelen van financiële zaken en het informeren van de werkgever en- of scholen.

Neem de tijd om te rouwen

Rouw is een persoonlijk proces en iedereen ervaart het op zijn of haar eigen manier. Neem daarom de tijd die je nodig hebt om te rouwen, zoek steun bij anderen en gun jezelf rust om alles op jouw eigen tempo te verwerken.

Houd er rekening mee dat de exacte procedures en vereisten kunnen variëren, afhankelijk van het land waar het overlijden plaatsvindt en jouw eigen nationaliteit. Het is belangrijk om contact op te nemen met de juiste autoriteiten en instanties voor specifieke begeleiding in jouw situatie.