resomeren

Wat is resomeren?

Geplaatst op Categorieën Geen categorie

We kennen inmiddels allemaal wel de uitgebreide mogelijkheden rondom een begrafenis of crematie. Maar weet u dat er een grote kans bestaat er tijdens het bespreken van een uitvaart binnenkort nog een derde optie zal worden voorgelegd? Namelijk resomeren. Maar wat is dat dan?

Resomeren is een nieuwe techniek waarbij het lichaam van een overledene onder een bepaalde druk wordt opgelost in water in combinatie met een alkalische vloeistof. Na dit proces blijft er één deel wit poeder en één deel vloeistof over. Klinkt bizar toch?

Resomeren versus cremeren

Het witte poeder wat na resomeren overblijft kan, net zoals dat na de crematie met de asbehandeling gebeurd, aan nabestaanden worden meegegeven. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is dit witte poeder niet belastend voor het milieu. Sterker nog, het is een compleet onschadelijke stof geworden. Een ander opvallend feitje is dat het overgebleven vloeistof volledig schoon en steriel is. Je zou dit, bij wijze van spreken, zo in de afvoer kunnen wegspoelen! Ehm… ‘daar moet ik gevoelsmatig wel over nadenken’ hoor ik u zeggen. Dit klinkt nogal als sciencefiction, maar deze moderne techniek past helemaal in een tijd waarin er op tal van uiteenlopende gebieden heel bewust met verduurzaming wordt omgegaan.

Een duurzaam alternatief

Ja, om een aantal redenen is resomeren veel duurzamer dan begraven of cremeren. Namelijk alleen het lichaam wordt geresomeerd. Dus zonder de uitvaartkist zodat deze in principe kan worden hergebruikt. In tegenstelling tot begraven is er geen sprake van een jarenlange afbraakproces wat uiteraard weer belastend is voor de natuur. Daarnaast hoeft u geen graf aan te kopen en zijn verdere begraafkosten overbodig. Ook vindt er geen vervuilende CO2-uitstoot plaats en wordt er geen gas gebruikt zoals dat bij het crematieproces nog vaak het geval is. Het is wellicht even vreemd maar resomeren biedt best een goed alternatief en het proces is bovendien een stuk schoner. Dus beter voor mens, dier en milieu.

Binnenkort resomeren

Formeel gezien is resomeren vanaf 2021 in Nederland toegestaan. Het kabinet heeft inmiddels toestemming gegeven om de wet hiervoor aan te passen. Eerder gaf de gezondheidsraad al toestemming. Zelf verwacht ik dat resomeren in de praktijk nog wel even gaat duren. Ondanks dat er voor de verschillende uitvaartorganisaties nu groen licht is en zij kunnen gaan investeren in de juiste apparatuur, dienen ook de huidige uitvaartlocaties verder te worden aangepast. Dit vergt de nodige voorbereidingen en aanlooptijd. Daarnaast moeten u en ik natuurlijk aan het idee wennen.

Wat kost resomeren?

Wat de uiteindelijke kosten voor resomeren zullen zijn is op dit moment nog onbekend. Omdat resomeren enigszins op cremeren lijkt, zullen de bijbehorende tarieven naar alle waarschijnlijkheid vergelijkbaar zijn. Maar ieder afscheid is anders en uiteraard worden de totale uitvaartkosten mede door aanvullende wensen en voorkeuren bepaald.

Wanneer u een uitvaartverzekering heeft, kunnen de polisvoorwaarden een belangrijke factor zijn om rekening mee te houden. Het zou namelijk heel goed kunnen dat door de verschillende uitvaartverzekeraars het natura dienstenpakket zal worden aangepast zodat resomeren te zijner tijd gewoon vergoed kan worden. Wanneer er sprake is van een kapitaal verzekering, dan heeft u volledige keuzevrijheid en mag u natuurlijk zelf bepalen waar het uit te keren polisbedrag voor gebruikt wordt.

Maak uitvaartwensen bespreekbaar

Begraven, cremeren of liever toch resomeren? Laat uw nabestaanden niet met vragen achter. Door uw uitvaartwensen tijdig met hen te bespreken of schriftelijk vast te leggen zorgt u voor rust en creëert u veel duidelijkheid. Uiteraard blijf ik u voortdurend op de hoogte houden van actueel nieuws en ontwikkelingen op het gebied van afscheid nemen. Ook wanneer er vragen ontstaan, bied ik een luisterend oor en help ik u graag verder. Hiervoor kunt u te allen tijde contact met mij opnemen zodat we samen kunnen nadenken over passende uitvaartmogelijkheden.