Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen op een rijtje

Wat te doen bij een overlijden? Wat is opbaren? Wat kost een uitvaart? Lees verder en krijg antwoord op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten, geen vraag is teveel.

Wat te doen bij een overlijden?

Wanneer een overlijden heeft plaatsgevonden, neem je als eerste contact met de (huis)arts op. Nadat het overlijden schriftelijk door de dienstdoende arts is vastgesteld, kun je dag en nacht contact opnemen met Bas Poelstra Uitvaarten. Vanaf dat moment helpen wij je stap voor stap verder bij het regelen van de uitvaart.

Hoe kies ik de juiste uitvaartverzorger?

Tijdens intense, emotionele dagen is het belangrijk om te kunnen vertrouwen op een betrokken en ervaren uitvaartverzorger. Dit kan in de periode rondom het afscheid veel rust en houvast bieden. Een goede uitvaartbegeleider kan je van dag tot dag voorbereiden op wat komen gaat en neemt gaandeweg veel zorg uit handen. Kijk bij het maken van de juiste keuze naar ervaring, reviews en duidelijkheid over de uitvaartkosten. Wil je meer te weten komen? Neem gerust eens contact met ons op. Een kennismaking kan altijd.

Wat is laatste verzorging?

De laatste verzorging vindt plaats nadat de (huis)arts het overlijden geconstateerd heeft en de uitvaartverzorger in kennis is gesteld. Het is een moment waarin het zorgteam, desgewenst met familieleden, de overledene wast en aankleed. Vroeger werd hier ook wel de term ‘afleggen’ voor gebruikt. Dit vinden wij zelf een minder prettige benaming. Daarentegen is de omschrijving ‘laatste verzorging’ alles omvattend en het klinkt bovendien wat aangenamer in het gehoor.

Wat is opbaren?

De definitie van opbaren, zoals bekend in de uitvaartzorg, is de overledene op een baar leggen, zodat nabestaanden op een piëteitvolle manier de overledene kunnen bezoeken en afscheid kunnen nemen. Dit vindt plaats voordat het omhulsel waarin de overledene ligt wordt gesloten of bedekt. Overigens is het in Nederland bij wet verplicht een overledene te omhullen bij begraven of cremeren.

Wanneer mag de uitvaart plaatsvinden?

De uitvaart mag vanaf 36 uur na het overlijden plaatsvinden en uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden. Binnen dit termijn telt de dag van overlijden, weekend- en feestdagen niet mee. Wanneer de uitvaart buiten deze termijn plaatsvind moet daar eerst toestemming voor worden gevraagd bij de gemeente waar het overlijden plaatsvond.

Waar mag de uitvaart plaatsvinden?

Een uitvaartceremonie, de plechtigheid, of het afscheid mag in principe op elke locatie gehouden worden. Ook kan een uitvaart zowel binnen als buiten plaatsvinden. Afhankelijk van de sfeer en het aantal genodigden, is het niet noodzakelijk om het afscheid te organiseren op de locatie waar ook de crematie of begrafenis plaatsvindt. Wanneer de eigenaar van de gekozen locatie eenmaal toestemming heeft gegeven, mag het afscheid op vrijwel iedere denkbare plek vormgegeven worden.

Mag je overal begraven worden?

Je mag in principe op iedere begraafplaats begraven worden. Het kan zijn dat de beheerder van de begraafplaats de uitgifte van graven beperkt tot bijvoorbeeld leden van een parochie, de inwoners van een gemeente of vanwege specifieke voorwaarden en mogelijkheden van de begraafplaats. Mag je als alternatief zomaar in je eigen tuin begraven worden? Nee, in Nederland geldt dat elke andere plek dan een begraafplaats moet voldoen aan de eisen die de wet aan een begraafplaats stelt. De gemeente moet hiervoor toestemming geven.

Wat gebeurt er na de crematie met de as?

Het is in Nederland bij wet geregeld dat de as pas vier weken na de crematie wordt vrijgegeven door het crematorium. Tot dit moment bewaart het crematorium de as in de algemene nis. In de eerste weken na de crematie ontvangt de opdrachtgever van de crematie een formulier van het crematorium, waarop aangegeven kan worden wie gemachtigd is om de as op te halen. Dit kan ook de uitvaartverzorger zijn. Ook kun je aangeven of je de as in een strooikoker of urn wilt ontvangen. Daarnaast kun je specifieke voorkeuren omtrent de asbehandeling aangeven of, indien wenselijk, er afstand van doen.

Hoe ga ik om met een uitvaartverzekering?

Er zijn in principe twee soorten uitvaartverzekeringen. Enerzijds een kapitaalverzekering en anderzijds een naturaverzekering. Bij een kapitaalverzekering wordt er na overlijden een geldbedrag uitgekeerd. Dit bedrag is vrij te besteden aan uitvaartkosten. Daarentegen levert een naturaverzekering bij overlijden diensten en middelen. Wanneer je de uitvaart laat uitvoeren door de uitvaartverzekeraar verzorgt een aangewezen uitvaartverzorger de uitvaart conform de voorwaarden. Keuzes die afwijken worden apart in rekening gebracht. Wanneer je hierbij kiest voor een andere uitvaartverzorger, dan worden de te leveren diensten door de verzekeraar omgezet naar een geldbedrag.

Wat kost een uitvaart?

De gemiddelde kosten van een crematie variëren tussen de 5000,00 en 7000,00 euro. Wanneer je kiest voor een begrafenis, dan moet je rekening houden met bedragen tussen de 8000,00 en 10.000,00 euro. Wist je dat er bij twee derde van alle uitvaarten voor een crematie gekozen wordt? Op zich niet vreemd, want één van de belangrijkste redenen is dat cremeren vaak goedkoper is dan begraven. Voor ieder budget zijn er écht passende manieren te vinden. Wil je meer inzicht in de te verwachten kosten? Bekijk eens het kostenoverzicht of maak een afspraak en informeer naar de vele mogelijkheden.

Checklist bij overlijden

Uitvaartkosten

Uitvaartwensen

Slide 1
Image is not available

De persoonlijke behandeling. Nooit het gevoel dat er een tijdsdruk op iets ligt, terwijl dat natuurlijk wel zo is. De uitstekende service van Bas Poelstra, netjes, attent, begripvol. Het meedenken met ons als familie met een mooie uitvaartdienst als gevolg die we niet anders zouden willen.

De heer Bruijstens
Slide 1
Image is not available

Zeer tevreden over de uitvaartverzorger. Kundig en zeer vriendelijk. Laat niets aan het toeval over en ook achteraf informeren of alles naar wens was en of hij nog iets voor ons kon betekenen. Met andere woorden, vol lof!

De heer Van Rooij
Slide 1
Image is not available

Bas luistert enorm goed. Is ook betrokken en integer. Staat open voor andere ideeën in plaats van de traditionele manier van afscheid nemen.

Familie Udenga
Slide 1
Image is not available

Bas, onze begeleider had geen andere moeten zijn. Wij kregen alle vrijheid de ceremonie in te vullen naar eigen wensen van mij en onze jongens. Het resulteerde in een voor ons onvergetelijke en unieke ceremonie waar wij met een glimlach op ons gezicht aan terug denken. Dankjewel Bas!

Bernie Schmitz - Uilenbroek
Slide 1
Image is not available

Ik kreeg alle ruimte om mijn wensen en ideeën uit te voeren en kreeg hulp waar nodig. Het is heel prettig dat er een luisterend oor is en dat Bas enthousiast raakte van mijn ideeën. Ik vergelijk het maar even met een voetbalwedstrijd. Een goede uitvaartverzorger is als een goede scheidsrechter; die zie je amper. Die treedt op wanneer nodig, maar trekt niet alle aandacht naar zich toe.

Anko Schreuder
Slide 1
Image is not available

Bas is een bevlogen uitvaartverzorger! Daarom zijn wij als familie zijn zeer tevreden over zijn begeleiding. Niets was hem teveel om de uitvaart perfect te verzorgen en tot in de puntjes te regelen. Onze familie beveelt Bas dan ook warm aan in vervelende tijden.

Familie Freund
Slide 1
Image is not available

In verband met het overlijden van mijn beide ouders en mijn broer heb ik afgelopen jaren heel verschillende uitvaarten samen met Bas Poelstra georganiseerd. Bas is vanaf het eerste moment nauw betrokken. Hij regelt de zaken goed en is een goede steun gebleken. Zowel voor de praktische als de emotionele zaken.

Karin Stoopendaal
previous arrow
next arrow