Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen op een rijtje

Wat te doen bij een overlijden? Wat is opbaren? Wat kost een uitvaart? Lees verder en krijg antwoord op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten, geen vraag is teveel.

Wat te doen bij een overlijden?

Wanneer een overlijden heeft plaatsgevonden, neem je als eerste contact met de (huis)arts op. Nadat het overlijden schriftelijk door de dienstdoende arts is vastgesteld, kun je dag en nacht contact opnemen met Bas Poelstra Uitvaarten. Vanaf dat moment helpen wij je stap voor stap verder bij het regelen van de uitvaart.

Hoe kies ik de juiste uitvaartverzorger?

Tijdens intense, emotionele dagen is het belangrijk om te kunnen vertrouwen op een betrokken en ervaren uitvaartverzorger. Dit kan in de periode rondom het afscheid veel rust en houvast bieden. Een goede uitvaartbegeleider kan je van dag tot dag voorbereiden op wat komen gaat en neemt gaandeweg veel zorg uit handen. Kijk bij het maken van de juiste keuze naar kennis en ervaring, duidelijkheid over de uitvaartkosten en de recensies van nabestaanden. Wil je meer te weten komen? Neem dan gerust eens contact met ons op. Een kennismaking kan altijd.

Wat is laatste verzorging?

De laatste verzorging vindt plaats nadat de (huis)arts het overlijden geconstateerd heeft en de uitvaartverzorger in kennis is gesteld. Het is een moment waarin het zorgteam, desgewenst met familieleden, de overledene wast en aankleed. Vroeger werd hier ook wel de term ‘afleggen’ voor gebruikt. Dit vinden wij zelf een minder prettige benaming. Daarentegen is de omschrijving ‘laatste verzorging’ alles omvattend en het klinkt bovendien wat aangenamer in het gehoor.

Wat is opbaren?

De definitie van opbaren, zoals bekend in de uitvaartzorg, is de overledene op een baar leggen, zodat nabestaanden op een piëteitvolle manier de overledene kunnen bezoeken en afscheid kunnen nemen. Dit vindt plaats voordat het omhulsel waarin de overledene ligt wordt gesloten of bedekt. Overigens is het in Nederland bij wet verplicht een overledene te omhullen bij begraven of cremeren.

Wanneer mag de uitvaart plaatsvinden?

De uitvaart mag vanaf 36 uur na het overlijden plaatsvinden en uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden. Binnen dit termijn telt de dag van overlijden, weekend- en feestdagen niet mee. Wanneer de uitvaart buiten deze termijn plaatsvind moet daar eerst toestemming voor worden gevraagd bij de gemeente waar het overlijden plaatsvond.

Waar mag de uitvaart plaatsvinden?

Een uitvaartceremonie, de plechtigheid, of het afscheid mag in principe op elke locatie gehouden worden. Ook kan een uitvaart zowel binnen als buiten plaatsvinden. Afhankelijk van de sfeer en het aantal genodigden, is het niet noodzakelijk om het afscheid te organiseren op de locatie waar ook de crematie of begrafenis plaatsvindt. Wanneer de eigenaar van de gekozen locatie eenmaal toestemming heeft gegeven, mag het afscheid op vrijwel iedere denkbare plek vormgegeven worden.

Mag je overal begraven worden?

Je mag in principe op iedere begraafplaats begraven worden. Het kan zijn dat de beheerder van de begraafplaats de uitgifte van graven beperkt tot bijvoorbeeld leden van een parochie, de inwoners van een gemeente of vanwege specifieke voorwaarden en mogelijkheden van de begraafplaats. Mag je als alternatief zomaar in je eigen tuin begraven worden? Nee, in Nederland geldt dat elke andere plek dan een begraafplaats moet voldoen aan de eisen die de wet aan een begraafplaats stelt. De gemeente moet hiervoor toestemming geven.

Wat gebeurt er na de crematie met de as?

Het is in Nederland bij wet geregeld dat de as pas vier weken na de crematie wordt vrijgegeven door het crematorium. Tot dit moment bewaart het crematorium de as in de algemene nis. In de eerste weken na de crematie ontvangt de opdrachtgever van de crematie een formulier van het crematorium, waarop aangegeven kan worden wie gemachtigd is om de as op te halen. Dit kan ook de uitvaartverzorger zijn. Ook kun je aangeven of je de as in een strooikoker of urn wilt ontvangen. Daarnaast kun je specifieke voorkeuren omtrent de asbehandeling aangeven of, indien wenselijk, er afstand van doen.

Hoe ga ik om met een uitvaartverzekering?

Er zijn in principe twee soorten uitvaartverzekeringen. Enerzijds een kapitaalverzekering en anderzijds een naturaverzekering. Bij een kapitaalverzekering wordt er na overlijden een geldbedrag uitgekeerd. Dit bedrag is vrij te besteden aan uitvaartkosten. Daarentegen levert een naturaverzekering bij overlijden diensten en middelen. Wanneer je de uitvaart laat uitvoeren door de uitvaartverzekeraar verzorgt een aangewezen uitvaartverzorger de uitvaart conform de voorwaarden. Keuzes die afwijken worden apart in rekening gebracht. Wanneer je hierbij kiest voor een andere uitvaartverzorger, dan worden de te leveren diensten door de verzekeraar omgezet naar een geldbedrag.

Kan ik mijn uitvaartwensen vooraf vastleggen?

Klein en intiem of groots en meeslepend? Een uitvaart gaat over het leven. Het boekje ‘Ga zoals je geleefd hebt’ is een wilsbeschikking om persoonlijke uitvaartwensen en ideeën voor later op te schrijven. Je kunt op deze manier je naasten laten weten hoe je denkt over jouw eigen afscheid en hoe je alles wilt laten vormgeven. Het zal hen veel steun en vertrouwen geven. Want met elke keuze die je zelf maakt, zorg je ervoor dat meer mensen je herkennen op de dag dat zij afscheid van jou nemen. Vraag het wensenboekje nu kosteloos en vrijblijvend aan.

Wat kost een uitvaart?

De gemiddelde kosten van een crematie variëren tussen de 5000,00 en 7000,00 euro. Wanneer je kiest voor een begrafenis, dan moet je rekening houden met bedragen tussen de 8000,00 en 10.000,00 euro. Wist je dat er bij twee derde van alle uitvaarten voor een crematie gekozen wordt? Op zich niet vreemd, want één van de belangrijkste redenen is dat cremeren vaak goedkoper is dan begraven. Voor ieder budget zijn er écht passende manieren te vinden. Wil je meer inzicht in de te verwachten kosten? Bekijk eens het kostenoverzicht of maak een afspraak en informeer naar de vele mogelijkheden.

Checklist bij overlijden

Uitvaartkosten

Uitvaartwensen

Slide 1
Image is not available

Wij hebben Bas voor de tweede keer bij een uitvaart mogen uitnodigen. Eerst bij onze moeder en recent bij onze tante. In een woord.. SUPER geregeld. Bas je bent een topper. Vanuit de familie bedankt.

Dirk, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Bas heeft in een droevige periode mij en mijn familie op een zeer sympathieke en deskundige wijze in staat gesteld afscheid te nemen van mijn overleden broer. Hij was ten allen tijde beschikbaar en nam de tijd voor alle voorbereidingen. De plechtigheid werd op professionele wijze begeleid en was zeer goed opgebouwd. Er was ruimte voor een lach en een traan. Bas heeft uitstekend ingeschat wat voor ons het beste was.

Ben, Horstmar-Leer
Slide 1
Image is not available

Bas is iemand die een uitvaart in kaart brengt en managet op zorgvuldige een zeer efficiënte manier. Wij als familie hadden het met Bas niet beter kunnen treffen Hij is een gevoelig en aimabel mens die snel aanvoelt wat de wensen van de nabestaanden zijn. Misschien is het niet het juiste woord, maar het was gewoonweg top geregeld.

Ron en Marike, Houten
Slide 1
Image is not available

Bas, onze begeleider had geen andere moeten zijn. Wij kregen alle vrijheid de ceremonie in te vullen naar eigen wensen van mij en onze jongens. Het resulteerde in een voor ons onvergetelijke en unieke ceremonie waar wij met een glimlach op ons gezicht aan terug denken. Dankjewel Bas!

Bernie, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Ik kreeg alle ruimte om mijn wensen en ideeën uit te voeren en kreeg hulp waar nodig. Het is heel prettig dat er een luisterend oor is en dat Bas enthousiast raakte van mijn ideeën. Ik vergelijk het maar even met een voetbalwedstrijd. Een goede uitvaartverzorger is als een goede scheidsrechter; die zie je amper. Die treedt op wanneer nodig, maar trekt niet alle aandacht naar zich toe.

Anko, Zeist
Slide 1
Image is not available

Na het overlijden van mijn moeder heeft Bas ons van A tot Z geholpen de uitvaart zo mooi en goed mogelijk te laten verlopen. Wij hebben Bas leren kennen als een fijne persoonlijkheid waar wij ons direct bij op ons gemak voelde. Wij konden ons geen betere begeleider wensen. Nogmaals danken wij jou Bas voor de prettige samenwerking, jij was een enorme steun voor ons.

Ans, Utrecht
Slide 1
Image is not available

Na twee begrafenissen binnen 10 dagen kunnen wij wel zeggen dat de uitvaart ondernemer Bas Poelstra er voor zorgt dat alles tot in de puntjes geregeld word zodat je zelf je verdriet een plek kan geven. Liefde is wel het woord wat wij hier voor op zijn plek vinden. Vanaf de dag van overlijden tot daags na de uitvaart gaf Bas Poelstra ons de liefde en begeleiding die we nodig hadden.

Marco, IJsselstein
Slide 1
Image is not available

Bas is zeer respectvol, rustig, werkt snel en heeft oog voor detail. Onze wensen werden perfect vertaald naar een mooie uitvaart. Ook het kostenaspect werd goed in de gaten gehouden. Kortom, een vakman met een hart voor zijn werk!

Angelique, Vleuten
Slide 1
Image is not available

Bas laat je alle ruimte voor eigen inbreng. Waar nodig vult hij aan.
Ik kijk terug op een zeer gedenkwaardige dag die door zijn hand geleid werd.
Service staat bij hem hoog in het vaandel.

Hans, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wij zijn zeer prettig door Bas begeleid in het hele proces van overlijden tot en met de crematie. Neemt er de tijd voor, stuurt zo nodig positief bij door het geven van goede ideeën/tips. Altijd bereikbaar en heeft direct antwoord op al je vragen of onderneemt actie om zaken te regelen. Vond ook vooraf zijn website duidelijk en de visie die hij daar beschrijft maakt hij ook waar.

Roel, Utrecht
Slide 1
Image is not available

Meelevend, meedenkend, meewerkend. Begreep wat wij wilden en deed zijn best dat te regelen. Dacht ook aan zaken die wij vergaten. Fijn contact, genoot ons volle vertrouwen en was dat waard. Kan 'out of the box' denken.

Heleen, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wij hadden ons geen betere uitvaartverzorger kunnen wensen. Bas is zeer begaan en betrokken geweest in alle opzichten. Alles tot in de puntjes verzorgd en ons ontzorgd wat een heel fijn gevoel gaf. Tijdens de voorbereidingen van de uitvaart tot na de crematie heel zorgzaam geweest. Dank je wel Bas voor al je perfecte zorgen.

Sylvia, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wat een fijne uitvaartbegeleider, voelt de sfeer en de behoefte uitstekend aan. Denkt mee, ontzorgt en reageert zeer snel. Bas was al aangekondigd als een rustige en aardige vent met gevoel voor humor. Dat was het precies, hij kon met zijn empathie net even het zetje geven dat we nodig hadden.

Wim, Ede
Slide 1
Image is not available

Bas verplaatst zich snel in de situatie zoals deze zich voordoet. Hij heeft gevoel voor sfeer en een perfecte mensenkennis. Bas is sympathiek, empathisch, sterk in begeleiding, programmeren, het volgen en aansturen van het proces en in de voorbereiding en uitvoering van formaliteiten en plechtigheden. Nooit opdringerig, wel tijdig in het contact. Ook de nazorg is compleet en met sympathie en empathie gegeven.

Tom, Utrecht
previous arrow
next arrow