Uitvaartpolis

Wel of geen uitvaartpolis?

Geplaatst op Categorieën Geen categorie

In de periode rondom een overlijden ontstaat weleens de vraag of ik ook de uitvaart verzorg wanneer er sprake is van een specifieke uitvaartpolis. Want vaak denken nabestaanden dat zij het afscheid van hun overleden dierbare moeten laten verzorgen door de uitvaartonderneming die via een verzekeraar aan hen toegewezen wordt. Helemaal begrijpelijk, maar het mag en kan natuurlijk ook anders!

Je mag het zelf beslissen

Je kunt altijd bij mij terecht, waar je ook verzekerd bent. Ik neem graag zorg uit handen door de polis rechtstreeks met de verzekeraar af te handelen. Blijft er geld over? Het restbedrag wordt altijd teruggestort. Ook zonder verzekering is een persoonlijk afscheid mogelijk. Weet dat je altijd vrij bent om de uitvaartbegeleider te kiezen die bij je past en waarbij je een goed gevoel hebt. Verzekeraars zijn altijd verplicht om het verzekerde bedrag uit te keren of de waarde van een Pakketpolis te compenseren. Hierdoor ontstaat er de mogelijkheid waardoor je uiteindelijk zelf mag beslissen wie de uitvaart mag verzorgen. Ook al is de polis afgesloten bij een bepaalde maatschappij.

Lees eerst de kleine lettertjes

Bekijk het polisblad en de bijbehorende voorwaarden goed om zeker te weten wat er letterlijk omschreven staat. Hoe is de dekking? Oftewel kunnen de uiteindelijke uitvaartkosten daadwerkelijk met de poliswaarde verrekend worden? Of dient er te worden bijbetaald? Om misverstanden tijdens de intense dagen rondom het overlijden te voorkomen is het verstandig om van te voren een check te doen. Voor de actuele waarde kun je contact opnemen met de desbetreffende verzekeraar. Mocht je er niet uitkomen, dan kan ik uiteraard altijd met je meekijken en de polis verder voor je uitzoeken.

Hoe is het nu geregeld?

Er zijn in principe 2 soorten verzekeringen: enerzijds de Naturaverzekering, anderzijds de Kapitaalverzekering. Bij een Naturaverzekering oftewel de Pakketpolis, wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd in middelen en diensten. Je kunt hierbij denken aan de kosten van de uitvaartverzorger, het vervoer, de uitvaartkist, de opbaring, de rouwkaarten en soms ter aanvulling nog een vrij te besteden bedrag.

Het nadeel van deze verzekering is dat nabestaanden bij het kiezen van een voorkeurs onderneming vaak een eenmalige compensatie krijgen uitgekeerd. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van het uit te keren bedrag. Daarentegen geeft een Kapitaalverzekering verreweg de meeste keuzevrijheid. Hierbij wordt er na het overlijden een vast bedrag uitgekeerd wat je vrij mag besteden aan alle uitvaart gerelateerde kosten. Let er wel goed op dat het bedrag waarvoor iemand verzekerd is achteraf voldoende toereikend zal zijn…

Er zijn altijd mogelijkheden

Ben je bij een uitvaartverzorger naar keuze dan duurder uit? Nee, dat hoeft echt niet zo te zijn. Door vooraf onderzoek te doen kun je al heel goed een beeld krijgen van wat de financiële gevolgen zullen zijn. Informeer naar de actuele waarde van de uitvaartpolis en laat op voorhand een vrijblijvende kostenbegroting opmaken. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Dit geeft veel rust en overzicht en zorgt ervoor dat je de beste afwegingen maakt.

Laat je vooraf informeren

Wil je zeker weten of er destijds een uitvaartverzekering is afgesloten? Ga dan naar het Verbond van Verzekeraars. Je ontvangt van hen binnen 3 maanden bericht als er een polis is gevonden.

Ben je op zoek naar aanvullende informatie en vindt je het prettig dat ik jullie begeleid? Bel of maak online een afspraak. Zo krijg je snel antwoord op al je vragen, ongeacht polis. Ik denk graag mee en help jullie verder met het regelen van allerhande zaken rondom de uitvaart.