Spreken tijdens een uitvaart?

Geplaatst op Categorieën Geen categorie

“Ik zou zo graag iets willen zeggen, maar ik ben bang dat het mis gaat…” In de dagen voorafgaand aan de uitvaartplechtigheid is dit tijdens de voorbereidende gesprekken een veel gehoorde opmerking.

Helemaal begrijpelijk!

Het valt onder normale omstandigheden al niet mee om in het openbaar te moeten spreken, laat staan wanneer je voor een overleden dierbare de juiste woorden probeert te vinden en bovendien deze zelf wilt gaan voordragen.

Je wilt de afscheidsspeech zo goed mogelijk tot uiting laten komen en vooral voorkomen dat je emoties en de zenuwen de overhand krijgen waardoor de angst ontstaat om niet goed uit je woorden te kunnen komen. Ik krijg daarom regelmatig de vraag of ik als uitvaartverzorger namens een familielid, vriend of goede bekende de speech wil voorlezen of het juist wil overnemen wanneer het spreken niet meer gaat. Ik doe dit dan ook graag en met alle liefde.

Maar… vaak komt een afscheidsspeech beter tot uiting wanneer er vanuit eigen herinneringen en bovenal vanuit het hart gesproken wordt. Juist het gevoel wat bij deze terugblik in de speech gelegd wordt geeft zoveel meerwaarde. Vooral wanneer je later met trots tegen jezelf kunt zeggen dat je het in ieder geval geprobeerd hebt om in welke vorm dan ook een persoonlijke bijdrage te leveren.

Het is op de eerste plaats belangrijk om je op voorhand niet al teveel op te winden of het wel of niet lukt. Dit maakt het onnodig zwaar en zorgt juist voor nog meer spanning.

Het is goed om te weten dat een gemiddelde speech ongeveer 2 tot 3 minuten duurt. Dus zorg ervoor dat je niet al teveel tekst uitschrijft. Want hoe meer tekst, hoe meer onrust. Werk op papier met een groot lettertype en zorg voor voldoende witregels. Door tekstblokken op een thematische manier uit te schrijven houdt je het voor jezelf compact en overzichtelijk. Lees de tekst in de dagen voorafgaand aan de plechtigheid een aantal malen hardop voor en blijf eraan werken totdat het helemaal eigen en vertrouwd aanvoelt. Neem de tijd, let op je ademhaling en probeer zo rustig mogelijk te spreken. Zorg er hierbij voor dat je met beide benen goed op de grond staat en dat je tijdens de speech het katheder stevig vastpakt. Vermijd oogcontact wanneer het moeilijk dreigt te worden en neem af en toe een slokje water. Maar bovenal, wees jezelf, het hoeft echt niet vlekkeloos!.

Hoe moeilijk het ook voelt, dit helpt écht en het zorgt er vooral voor dat je later met een goed gevoel op een warm en vooral persoonlijk afscheid kunt terugkijken.

Je kan het!