Rouwervaring

Rouwervaring

Geplaatst op Categorieën Geen categorie

Ervaringsdeskundige vind ik een intrigerend Nederlands woord. De voorbeelden waarbij je specifieke ervaring opdoet op een bepaald gebied, het zijn er te veel om op te noemen.

Stel, je koopt een huis. Daar komt heel wat bij kijken. En nadat het koopcontract gesloten is en je in je nieuwe huis woont, dan zal je bij de eerstvolgende huisaankoop kunnen zeggen dat je daar al ‘enige ervaring’ mee hebt. De mensen om jou heen kunnen je vragen om hen daar iets meer over te vertellen, zodat ze zich op basis van jouw ervaringen een beter beeld kunnen vormen. Een aankoopmakelaar kan daarbij handig zijn, als deskundige in de aankoop.

Hulp bij het rouwproces

Maar hoe zit dat dan bij een overlijden van iemand in je directe omgeving? Het is een ingrijpende gebeurtenis voor alle betrokkenen. Echter, wanneer er niets vooraf is vastgelegd met betrekking tot de uitvaart, dan kan dat zeer lastig zijn. Wat had de overledene gewild? Een uitgebreide uitvaart of juist heel sober. Of iets er tussenin? Moet er worden begraven of gecremeerd en waar moeten de plechtigheden plaatsvinden?

Allemaal vragen die deels kunnen worden beantwoord door de nabestaanden. Men weet niet exact wat de wensen zijn en nog minder welke kosten dat met zich meebrengt. Vragen die opgelost moeten worden binnen een kort tijdsbestek.

Ervaring met overlijden maakt je dan niet automatisch een deskundige. Daarvoor is specifieke kennis vooraf en hulp bij het rouwproces achteraf, zeer wenselijk.

Even stil staan bij…

Overlijden gebeurt elk mens maar 1 keer en wanneer dat jezelf overkomt, dan kun je die specifieke ervaring achteraf niet delen…

De nabestaanden zijn dan de ervaringsdeskundigen geworden. Afhankelijk van in welke mate zij bij het hele proces betrokken zijn.

De praktijk leert dat je bij belangrijke beslissingen in je leven gebaat bent met deskundige kennis over het onderwerp. Het vereenvoudigt in elk geval het hele proces en het maken van keuzes. Het is niet zo vreemd om daar tijdens je eigen leven stil bij te staan. Ervoor te zorgen dat nabestaanden weten wat jij voor je uitvaart geregeld wilt hebben.

Dat je daarbij kunt terugvallen op de kennis en ervaring van de uitvaartondernemer. Die adviseert je over alle mogelijkheden die er zijn, zodat wanneer het moment daar is, de juiste keuzes worden uitgevoerd.

Je staat er niet alleen voor

Wanneer er iemand uit je familie of gezin is weggevallen, dan rest het rouwproces, meestal ingrijpend en langdurig. De eerste dagen, weken of maanden leeft men met je mee, maar uiteindelijk komt het op jezelf neer. Daarin zijn we vrijwel allemaal ervaringsdeskundigen.

Rouw wordt door iedereen anders verwerkt. Soms zie je het niet aan de rouwende personen in kwestie, terwijl het verdriet er wel degelijk is. En kijkend naar jezelf, rouw is iets indringends dat z’n tijd nodig heeft.

Hoe ga je daar mee om en hoe kan je een overlijden een plaats geven zodat je dóór kan met je leven? Een goede vraag, want de wereld draait door, hoe dan ook. Dan is het goed om te weten dat jij daarin niet alleen hoeft te staan.

Auteur: Cees Vis