Alles over opbaren
Opbaren, wat is dat eigenlijk? Is opbaren noodzakelijk en voor hoe lang? Lees verder en kom meer te weten over alle mogelijkheden.

Wat is opbaren?
Letterlijk betekent ‘opbaren’ het op de baar leggen. Afhankelijk van de wensen van de overledene of de nabestaanden gebeurt dit in bed, op een opbaarplank of in een uitvaartkist of mand. Je kiest zelf waar en op welke manier de opbaring plaatsvindt. Meestal wordt er gekozen voor een opbaring thuis of in een uitvaartcentrum in de buurt. Afhankelijk van de situatie kunnen emotionele maar ook praktische overwegingen hierbij doorslaggevend zijn.
Neem in alle rust afscheid
Nadat de laatste verzorging heeft plaatsgevonden geeft de opbaring van jouw dierbare je de gelegenheid om in de dagen voorafgaand aan de uitvaart in alle rust afscheid te nemen. Voor de rouwverwerking helpt het om te realiseren dat het overlijden een feit is. Zeker wanneer iemand plotseling of onverwacht is overleden kan het waardevol zijn om toch nog meerdere momenten samen te zijn.


Thuis opbaren
Wanneer je kiest voor een thuisopbaring, zal er afhankelijk van de situatie een bedkoeling of een kistkoeling geplaatst worden. Naast het vertrouwde gevoel én de vrijheid die je met een thuisopbaring kunt ervaren, beslis je zelf hoe vaak en hoe lang je bij jouw dierbare wilt zijn. Ook houdt je de regie om familie en vrienden te ontvangen wanneer jij dat wilt. Vanwege de ruime mogelijkheden wordt een opbaring thuis door nabestaanden vaak als prettig ervaren. Terwijl er bij de opbaring in een uitvaartcentrum de mogelijkheden om op bezoek te komen beperkt kunnen zijn.
Opbaring in een verzorgingshuis
Bij een thuisopbaring is het verstandig dat de conditie van het lichaam en de werking van de koeling regelmatig gecontroleerd wordt. Het is van belang om te weten dat een opbaring thuis om praktische redenen lang niet altijd haalbaar is. Ook het opbaren op de kamer van de overledene in een verpleeg- of verzorgingshuis kan leiden tot beperkingen. Indien deze situatie zich voordoet, denk ik graag met je mee en help je verder met het vinden van een passend alternatief.


Opbaren in een uitvaartcentrum
Een uitvaartcentrum is een alternatief voor het thuis opbaren. De overledene wordt dan overgebracht naar een opbaarlocatie bij jou in de buurt. Daar kun je op afspraak jouw dierbare bezoeken. Steeds vaker beschikt een uitvaartcentrum over een 24-uurs opbaarkamer. Wanneer je hiervoor kiest, krijg je onbeperkt toegang tot de kamer waar jouw dierbare is opgebaard. Net als thuis kun je zo vaak en zolang als je wilt op bezoek komen
Opbaren in een afscheidshuis
Het opbaren in een afscheidshuis is min of meer vergelijkbaar met een 24-uurs opbaarkamer van een uitvaartcentrum. Ook in een afscheidshuis krijg je onbeperkt toegang. Maar het verschil zit hem in de kleine dingen die het doen.
Een afscheidshuis biedt je namelijk alle mogelijkheden om van ieder moment een eigen moment te maken. Hierbij is de kamer van vele gemakken voorzien en op verschillende manieren in te delen. Schuif gerust wat met de inrichting of plaats bijvoorbeeld een foto in de kast. Deze weliswaar kleine details maken het verschil waardoor het afscheid nemen nóg persoonlijker wordt. Bovendien krijg je alle tijd en ruimte om bij jouw dierbare te zijn maar vermijd je bezoek aan huis.


Het alternatief voor opbaren
Wil je liever geen gebruik maken van koelapparatuur, dan biedt thanatopraxie een uitkomst. Bij deze lichte vorm van balseming wordt een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht wat het ontbindingsproces tijdelijk vertraagt. Een voordeel van deze methode is dat het lichaam van de overledene gedurende zo’n 10 dagen er veel natuurlijker uitziet en minder koud en stijf aanvoelt. Door de ingebrachte vloeistof blijft het vochtgehalte op peil en behoudt het lichaam kleur. Dit wordt vaak door nabestaanden als minder ‘eng’ ervaren en het beeld wat ontstaat kan helpen om op een goede manier afscheid te nemen.
Hoe lang duurt de opbaring?
Thanatopraxie biedt ook een goed alternatief om de periode tot aan de uitvaart te overbruggen. Met name wanneer de uitvaart vanwege omstandigheden, zoals een overlijden in het buitenland of het verblijf van een familielid in het buitenland, op zich laat wachten. Meestal wordt er een wettelijke termijn van maximaal 6 werkdagen gehanteerd. Afhankelijk van de situatie is het doorgaans geen probleem om deze periode te verlengen door uitstel bij de GGD aan te vragen. In overleg is er veel haalbaar. Het opbaren kan dus duren tot aan de dag van de uitvaart.
De eerste dagen thuis is mogelijk om vervolgens jouw dierbare naar een uitvaartcentrum over te brengen. Maar anderzijds kun je er ook voor kiezen om de overledene voor één dag naar huis te laten komen, zodat je familie en vrienden de gelegenheid kan bieden om in jouw vertrouwde omgeving afscheid te nemen. Doe vooral wat goed voelt.
