Opbaren

Opbaren

Alles over opbaren

Opbaren, wat is dat eigenlijk? Is opbaren noodzakelijk en voor hoe lang? Lees verder en kom meer te weten over alle mogelijkheden.

Alles over opbaren

Wat is opbaren?

Letterlijk betekent ‘opbaren’ het op de baar leggen. Afhankelijk van de wensen van de overledene of de nabestaanden gebeurt dit in bed, op een opbaarplank of in een uitvaartkist of mand. U kiest zelf waar en op welke manier de opbaring plaatsvindt. Meestal wordt er gekozen voor een opbaring thuis of in een uitvaartcentrum in de buurt. Afhankelijk van de situatie kunnen emotionele maar ook praktische overwegingen hierbij doorslaggevend zijn.

Neem in alle rust afscheid

Nadat de laatste verzorging heeft plaatsgevonden geeft de opbaring van uw dierbare u de gelegenheid om in de dagen voorafgaand aan de uitvaart in alle rust afscheid te nemen. Voor de rouwverwerking helpt het om te realiseren dat het overlijden een feit is. Zeker wanneer iemand plotseling of onverwacht is overleden kan het waardevol zijn om nog meerdere momenten samen te zijn.

Neem in alle rust afscheid
Thuis opbaren

Thuis opbaren

Wanneer u kiest voor een thuisopbaring, zal er afhankelijk van de situatie een bedkoeling of een kistkoeling geplaatst worden. Naast het vertrouwde gevoel én de vrijheid die u met een thuisopbaring kunt ervaren, beslist u zelf hoe vaak en hoe lang u bij uw dierbare wilt zijn. Ook houdt u de regie om familie en vrienden te ontvangen wanneer u dat wilt. Vanwege de ruime mogelijkheden wordt een opbaring thuis door nabestaanden vaak als prettig ervaren. Terwijl er bij de opbaring in een uitvaartcentrum de mogelijkheden om op bezoek te komen beperkt kunnen zijn.

Opbaring in een verzorgingshuis

Bij een thuisopbaring is het verstandig dat de conditie van het lichaam en de werking van de koeling regelmatig gecontroleerd wordt. Het is van belang om te weten dat een opbaring thuis om praktische redenen lang niet altijd haalbaar is. Ook het opbaren op de kamer van de overledene in een verpleeg- of verzorgingshuis kan leiden tot beperkingen. Indien deze situatie zich voordoet, denk ik graag met u mee en help u verder met het vinden van een passend alternatief.

Opbaren in een verzorgingshuis
Opbaren in een uitvaartcentrum

Opbaren in een uitvaartcentrum

Een uitvaartcentrum is een alternatief voor het thuis opbaren. De overledene wordt dan overgebracht naar een opbaarlocatie bij u in de buurt. Daar kunt u op afspraak uw dierbare bezoeken. Steeds vaker beschikt een uitvaartcentrum over een 24-uurs opbaarkamer. Wanneer u hiervoor kiest, krijgt u onbeperkt toegang tot de kamer waar uw dierbare is opgebaard. Net als thuis kunt u zo vaak en zolang als u wilt op bezoek komen

Opbaren in een afscheidshuis

Het opbaren in een afscheidshuis is min of meer vergelijkbaar met een 24-uurs opbaarkamer van een uitvaartcentrum. Ook in een afscheidshuis krijgt u onbeperkt toegang. Maar het verschil zit hem in de kleine dingen die het doen. Een afscheidshuis biedt u namelijk alle mogelijkheden om van ieder moment een eigen moment te maken. Hierbij is de kamer van vele gemakken voorzien en op verschillende manieren in te delen. Schuif gerust wat met de inrichting of plaats bijvoorbeeld een foto in de kast. Deze weliswaar kleine details maken het verschil waardoor het afscheid nemen nóg persoonlijker wordt. Bovendien krijgt u alle tijd en ruimte om bij uw dierbare te zijn maar vermijd u bezoek aan huis.

Opbaren in een afscheidshuis
Het alternatief voor opbaren

Het alternatief voor opbaren

Wilt u liever geen gebruik maken van koelapparatuur, dan biedt thanatopraxie een uitkomst. Bij deze lichte vorm van balseming wordt een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht wat het ontbindingsproces tijdelijk vertraagt. Een voordeel van deze methode is dat het lichaam van de overledene gedurende zo’n 10 dagen er veel natuurlijker uitziet en minder koud en stijf aanvoelt. Door de ingebrachte vloeistof blijft het vochtgehalte op peil en behoudt het lichaam kleur. Dit wordt vaak door nabestaanden als minder ‘eng’ ervaren en het beeld wat ontstaat kan helpen om op een goede manier afscheid te nemen.

Hoe lang duurt de opbaring?

Thanatopraxie biedt ook een goed alternatief om de periode tot aan de uitvaart te overbruggen. Met name wanneer de uitvaart vanwege omstandigheden, zoals een overlijden in het buitenland of het verblijf van een familielid in het buitenland, op zich laat wachten. Meestal wordt er een wettelijke termijn van maximaal 6 werkdagen gehanteerd. Afhankelijk van de situatie is het doorgaans geen probleem om deze periode te verlengen door uitstel bij de GGD aan te vragen. In overleg is er veel haalbaar. Het opbaren kan dus duren tot aan de dag van de uitvaart. De eerste dagen thuis is mogelijk om vervolgens uw dierbare naar een uitvaartcentrum over te brengen. Maar anderzijds kunt u er ook voor kiezen om de overledene voor één dag naar huis te laten komen, zodat u familie en vrienden de gelegenheid kan bieden om in uw vertrouwde omgeving afscheid te nemen. Doe vooral wat goed voelt.

Hoe lang duurt de opbaring

Checklist

Uitvaartkosten

Locaties

Slide 1
Image is not available

De persoonlijke behandeling. Nooit het gevoel dat er een tijdsdruk op iets ligt, terwijl dat natuurlijk wel zo is. De uitstekende service van Bas Poelstra, netjes, attent, begripvol. Het meedenken met ons als familie met een mooie uitvaartdienst als gevolg die we niet anders zouden willen.

De heer Bruijstens
Slide 1
Image is not available

Zeer tevreden over de uitvaartverzorger. Kundig en zeer vriendelijk. Laat niets aan het toeval over en ook achteraf informeren of alles naar wens was en of hij nog iets voor ons kon betekenen. Met andere woorden, vol lof!

De heer Van Rooij
Slide 1
Image is not available

Bas luistert enorm goed. Is ook betrokken en integer. Staat open voor andere ideeën in plaats van de traditionele manier van afscheid nemen.

Familie Udenga
Slide 1
Image is not available

Bas, onze begeleider had geen andere moeten zijn. Wij kregen alle vrijheid de ceremonie in te vullen naar eigen wensen van mij en onze jongens. Het resulteerde in een voor ons onvergetelijke en unieke ceremonie waar wij met een glimlach op ons gezicht aan terug denken. Dankjewel Bas!

Bernie Schmitz - Uilenbroek
Slide 1
Image is not available

Ik kreeg alle ruimte om mijn wensen en ideeën uit te voeren en kreeg hulp waar nodig. Het is heel prettig dat er een luisterend oor is en dat Bas enthousiast raakte van mijn ideeën. Ik vergelijk het maar even met een voetbalwedstrijd. Een goede uitvaartverzorger is als een goede scheidsrechter; die zie je amper. Die treedt op wanneer nodig, maar trekt niet alle aandacht naar zich toe.

Anko Schreuder
Slide 1
Image is not available

Bas is een bevlogen uitvaartverzorger! Daarom zijn wij als familie zijn zeer tevreden over zijn begeleiding. Niets was hem teveel om de uitvaart perfect te verzorgen en tot in de puntjes te regelen. Onze familie beveelt Bas dan ook warm aan in vervelende tijden.

Familie Freund
Slide 1
Image is not available

In verband met het overlijden van mijn beide ouders en mijn broer heb ik afgelopen jaren heel verschillende uitvaarten samen met Bas Poelstra georganiseerd. Bas is vanaf het eerste moment nauw betrokken. Hij regelt de zaken goed en is een goede steun gebleken. Zowel voor de praktische als de emotionele zaken.

Karin Stoopendaal
previous arrow
next arrow