Opbaren

Opbaren

Alles over opbaren

Opbaren, wat is dat eigenlijk? Is opbaren noodzakelijk en voor hoe lang? Lees verder en kom meer te weten over alle mogelijkheden.

Duurzaam opbaren

Wat is opbaren?

Letterlijk betekent ‘opbaren’ het op de baar leggen. Afhankelijk van de wensen van de overledene of de nabestaanden gebeurt dit in bed, op een opbaarplank of in een uitvaartkist of mand. Je kiest zelf waar en op welke manier de opbaring plaatsvindt. Meestal wordt er gekozen voor een opbaring thuis of in een uitvaartcentrum in de buurt. Afhankelijk van de situatie kunnen emotionele maar ook praktische overwegingen hierbij doorslaggevend zijn.

Neem in alle rust afscheid

Nadat de laatste verzorging heeft plaatsgevonden geeft de opbaring van jouw dierbare je de gelegenheid om in de dagen voorafgaand aan de uitvaart in alle rust afscheid te nemen. Voor de rouwverwerking helpt het om te realiseren dat het overlijden een feit is. Zeker wanneer iemand plotseling of onverwacht is overleden kan het waardevol zijn om toch nog meerdere momenten samen te zijn.

Neem in alle rust afscheid
Thuis opbaren

Thuis opbaren

Wanneer je kiest voor een thuisopbaring, zal er afhankelijk van de situatie een bedkoeling of een kistkoeling geplaatst worden. Naast het vertrouwde gevoel én de vrijheid die je met een thuisopbaring kunt ervaren, beslis je zelf hoe vaak en hoe lang je bij jouw dierbare wilt zijn. Ook houdt je de regie om familie en vrienden te ontvangen wanneer jij dat wilt.

Vanwege de ruime mogelijkheden wordt een opbaring thuis door nabestaanden vaak als prettig ervaren. Terwijl er bij de opbaring in een uitvaartcentrum de mogelijkheden om op bezoek te komen beperkt kunnen zijn.

Opbaring in een verzorgingshuis

Bij een thuisopbaring is het verstandig dat de conditie van het lichaam en de werking van de koeling regelmatig gecontroleerd wordt. Het is van belang om te weten dat een opbaring thuis om praktische redenen lang niet altijd haalbaar is.

Ook het opbaren op de kamer van de overledene in een verpleeg- of verzorgingshuis kan leiden tot beperkingen. Indien deze situatie zich voordoet, denk ik graag met je mee en help je verder met het vinden van een passend alternatief.

Opbaren in een verzorgingshuis
Opbaren in een uitvaartcentrum

Opbaren in een uitvaartcentrum

Een uitvaartcentrum is een alternatief voor het thuis opbaren. De overledene wordt dan overgebracht naar een opbaarlocatie bij jou in de buurt. Daar kun je op afspraak jouw dierbare bezoeken. Steeds vaker beschikt een uitvaartcentrum over een 24-uurs opbaarkamer. Wanneer je hiervoor kiest, krijg je onbeperkt toegang tot de kamer waar jouw dierbare is opgebaard. Net als thuis kun je zo vaak en zolang als je wilt op bezoek komen

Opbaren in een afscheidshuis

Het opbaren in een afscheidshuis is min of meer vergelijkbaar met een 24-uurs opbaarkamer van een uitvaartcentrum. Ook in een afscheidshuis krijg je onbeperkt toegang. Maar het verschil zit hem in de kleine dingen die het doen.

Een afscheidshuis biedt je namelijk alle mogelijkheden om van ieder moment een eigen moment te maken. Hierbij is de kamer van vele gemakken voorzien en op verschillende manieren in te delen. Schuif gerust wat met de inrichting of plaats bijvoorbeeld een foto in de kast. Deze weliswaar kleine details maken het verschil waardoor het afscheid nemen nóg persoonlijker wordt. Bovendien krijg je alle tijd en ruimte om bij jouw dierbare te zijn maar vermijd je bezoek aan huis.

Opbaren in een afscheidshuis
Het alternatief voor opbaren

Het alternatief voor opbaren

Wil je liever geen gebruik maken van koelapparatuur, dan biedt thanatopraxie een uitkomst. Bij deze lichte vorm van balseming wordt een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht wat het ontbindingsproces tijdelijk vertraagt. Een voordeel van deze methode is dat het lichaam van de overledene gedurende zo’n 10 dagen er veel natuurlijker uitziet en minder koud en stijf aanvoelt. Door de ingebrachte vloeistof blijft het vochtgehalte op peil en behoudt het lichaam kleur. Dit wordt vaak door nabestaanden als minder ‘eng’ ervaren en het beeld wat ontstaat kan helpen om op een goede manier afscheid te nemen.

Hoe lang duurt de opbaring?

Thanatopraxie biedt ook een goed alternatief om de periode tot aan de uitvaart te overbruggen. Met name wanneer de uitvaart vanwege omstandigheden, zoals een overlijden in het buitenland of het verblijf van een familielid in het buitenland, op zich laat wachten. Meestal wordt er een wettelijke termijn van maximaal 6 werkdagen gehanteerd. Afhankelijk van de situatie is het doorgaans geen probleem om deze periode te verlengen door uitstel bij de GGD aan te vragen. In overleg is er veel haalbaar. Het opbaren kan dus duren tot aan de dag van de uitvaart.

De eerste dagen thuis is mogelijk om vervolgens jouw dierbare naar een uitvaartcentrum over te brengen. Maar anderzijds kun je er ook voor kiezen om de overledene voor één dag naar huis te laten komen, zodat je familie en vrienden de gelegenheid kan bieden om in jouw vertrouwde omgeving afscheid te nemen. Doe vooral wat goed voelt.

Hoe lang duurt de opbaring

Checklist bij overlijden

Uitvaartkosten

Uitvaartwensen

Slide 1
Image is not available

Wij hebben Bas voor de tweede keer bij een uitvaart mogen uitnodigen. Eerst bij onze moeder en recent bij onze tante. In een woord.. SUPER geregeld. Bas je bent een topper. Vanuit de familie bedankt.

Dirk, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Bas heeft in een droevige periode mij en mijn familie op een zeer sympathieke en deskundige wijze in staat gesteld afscheid te nemen van mijn overleden broer. Hij was ten allen tijde beschikbaar en nam de tijd voor alle voorbereidingen. De plechtigheid werd op professionele wijze begeleid en was zeer goed opgebouwd. Er was ruimte voor een lach en een traan. Bas heeft uitstekend ingeschat wat voor ons het beste was.

Ben, Horstmar-Leer
Slide 1
Image is not available

Bas is iemand die een uitvaart in kaart brengt en managet op zorgvuldige een zeer efficiënte manier. Wij als familie hadden het met Bas niet beter kunnen treffen Hij is een gevoelig en aimabel mens die snel aanvoelt wat de wensen van de nabestaanden zijn. Misschien is het niet het juiste woord, maar het was gewoonweg top geregeld.

Ron en Marike, Houten
Slide 1
Image is not available

Bas, onze begeleider had geen andere moeten zijn. Wij kregen alle vrijheid de ceremonie in te vullen naar eigen wensen van mij en onze jongens. Het resulteerde in een voor ons onvergetelijke en unieke ceremonie waar wij met een glimlach op ons gezicht aan terug denken. Dankjewel Bas!

Bernie, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Ik kreeg alle ruimte om mijn wensen en ideeën uit te voeren en kreeg hulp waar nodig. Het is heel prettig dat er een luisterend oor is en dat Bas enthousiast raakte van mijn ideeën. Ik vergelijk het maar even met een voetbalwedstrijd. Een goede uitvaartverzorger is als een goede scheidsrechter; die zie je amper. Die treedt op wanneer nodig, maar trekt niet alle aandacht naar zich toe.

Anko, Zeist
Slide 1
Image is not available

Na het overlijden van mijn moeder heeft Bas ons van A tot Z geholpen de uitvaart zo mooi en goed mogelijk te laten verlopen. Wij hebben Bas leren kennen als een fijne persoonlijkheid waar wij ons direct bij op ons gemak voelde. Wij konden ons geen betere begeleider wensen. Nogmaals danken wij jou Bas voor de prettige samenwerking, jij was een enorme steun voor ons.

Ans, Utrecht
Slide 1
Image is not available

Na twee begrafenissen binnen 10 dagen kunnen wij wel zeggen dat de uitvaart ondernemer Bas Poelstra er voor zorgt dat alles tot in de puntjes geregeld word zodat je zelf je verdriet een plek kan geven. Liefde is wel het woord wat wij hier voor op zijn plek vinden. Vanaf de dag van overlijden tot daags na de uitvaart gaf Bas Poelstra ons de liefde en begeleiding die we nodig hadden.

Marco, IJsselstein
Slide 1
Image is not available

Bas is zeer respectvol, rustig, werkt snel en heeft oog voor detail. Onze wensen werden perfect vertaald naar een mooie uitvaart. Ook het kostenaspect werd goed in de gaten gehouden. Kortom, een vakman met een hart voor zijn werk!

Angelique, Vleuten
Slide 1
Image is not available

Bas laat je alle ruimte voor eigen inbreng. Waar nodig vult hij aan.
Ik kijk terug op een zeer gedenkwaardige dag die door zijn hand geleid werd.
Service staat bij hem hoog in het vaandel.

Hans, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wij zijn zeer prettig door Bas begeleid in het hele proces van overlijden tot en met de crematie. Neemt er de tijd voor, stuurt zo nodig positief bij door het geven van goede ideeën/tips. Altijd bereikbaar en heeft direct antwoord op al je vragen of onderneemt actie om zaken te regelen. Vond ook vooraf zijn website duidelijk en de visie die hij daar beschrijft maakt hij ook waar.

Roel, Utrecht
Slide 1
Image is not available

Meelevend, meedenkend, meewerkend. Begreep wat wij wilden en deed zijn best dat te regelen. Dacht ook aan zaken die wij vergaten. Fijn contact, genoot ons volle vertrouwen en was dat waard. Kan 'out of the box' denken.

Heleen, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wij hadden ons geen betere uitvaartverzorger kunnen wensen. Bas is zeer begaan en betrokken geweest in alle opzichten. Alles tot in de puntjes verzorgd en ons ontzorgd wat een heel fijn gevoel gaf. Tijdens de voorbereidingen van de uitvaart tot na de crematie heel zorgzaam geweest. Dank je wel Bas voor al je perfecte zorgen.

Sylvia, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wat een fijne uitvaartbegeleider, voelt de sfeer en de behoefte uitstekend aan. Denkt mee, ontzorgt en reageert zeer snel. Bas was al aangekondigd als een rustige en aardige vent met gevoel voor humor. Dat was het precies, hij kon met zijn empathie net even het zetje geven dat we nodig hadden.

Wim, Ede
Slide 1
Image is not available

Bas verplaatst zich snel in de situatie zoals deze zich voordoet. Hij heeft gevoel voor sfeer en een perfecte mensenkennis. Bas is sympathiek, empathisch, sterk in begeleiding, programmeren, het volgen en aansturen van het proces en in de voorbereiding en uitvoering van formaliteiten en plechtigheden. Nooit opdringerig, wel tijdig in het contact. Ook de nazorg is compleet en met sympathie en empathie gegeven.

Tom, Utrecht
previous arrow
next arrow