Niet alledaagse uitvaartmuziek wat raakt

Geplaatst op Categorieën Geen categorie

Soms heeft de manier waarop je op muziek reageert alles te maken met een situatie of de omgeving waarin je verkeert en brengt een muzikale reis je zelfs letterlijk terug in de tijd. Of iemand geëmotioneerd raakt door een liedje hangt af van een bepaald gevoel. Maar ook je persoonlijke achtergrond, een herinnering of een bepaalde uitvoering van een muziekstuk kan hierbij een rol spelen. Want hoe heeft de artiest het lied bedoeld en wat brengt dit bij iemand teweeg?

Muziek is persoonlijk, muziek raakt en is in welke vorm dan ook pure emotie. Maar waarom eigenlijk? En hoe werkt dat dan? Voelt iedereen hetzelfde? En wie of wat zorgt ervoor dat die tranen blijven komen?

Vrijwel dagelijks ben ik als uitvaartverzorger samen met nabestaanden op zoek naar passende muziek voor bij een afscheid. Want daar waar woorden te kort schieten is er nog altijd de muziek om uiting aan gevoelens en emoties te geven. Steeds vaker hoor ik tijdens deze zoektocht werkelijk prachtige muzikale pareltjes voorbij komen die nét iets anders zijn dan gebruikelijk en daardoor bij een uitvaartceremonie lang niet altijd voor de hand liggende keuzes zijn.

Soms bekend, soms iets minder bekend. Soms episch, soms eenvoudig maar juist daarom écht prachtig en bovenal kenmerkend voor de persoon of situatie waarom het gaat. Ook bij mijzelf maakt muziek iets los en zet aan tot nadenken. Daarom heb ik een top 10 samengesteld van niet alledaagse uitvaartmuziek wat mij in de afgelopen jaren is bijgebleven en in de juiste samenhang vaak letterlijk aangreep, geïnspireerd heeft en voor kippenvelmomenten zorgde…

Disturbed – The Sound of Silence

Stef Bos – Door de Wind

Queen – You Take My Breath Away

The Beatles – Because (a capella version)

The Eagles – I Can’t Tell You Why

Pearl Jam – Just Breathe

Neil Young – Old Man

Supertramp – Fool’s Overture

The Blue Nile – Tinseltown in The Rain

Hans Zimmer – Interstellar (Main Theme)

Kortom, voor elk wat wils. Wat is jouw kippenvelmoment?