Welke uitvaartkosten kan ik verwachten?

Kosten bij een uitvaart

Geplaatst op Categorieën Geen categorie

Naast hele praktische vragen of juist vragen over de inhoud en de vormgeving van de uitvaart, is er natuurlijk ook dé vraag der vragen; ‘wat zijn de kosten?’ Dit belangrijke aspect kan bepalend zijn voor het nemen van de juiste beslissingen bij het organiseren van een begrafenis of crematie.

Op zich heel begrijpelijk want een uitvaart is over het algemeen een kostbare gebeurtenis en lang niet altijd zijn de zaken goed geregeld of is er sprake van een kostendekkende uitvaartverzekering. Bij het bespreken van een uitvaart is het belangrijk dat u in een intense periode niet alleen de nodige steun en betrokkenheid ervaart, maar dat u ook op een heldere en eenvoudige manier wegwijs wordt gemaakt op het gebied van uitvaartkosten zodat u achteraf niet geconfronteerd wordt met allerlei onaangename financiële verrassingen.

Wanneer iemand overlijdt en deze persoon beschikte over een uitvaartverzekering, dan wordt er regelmatig door de verzekeraar een uitvaartverzorger toegewezen. Maar weet u dat u in de meeste situaties ook zelf een uitvaartverzorger mag kiezen? Deze keuzevrijheid biedt u de mogelijkheid om de juiste persoon te benaderen aan wie u het afscheid van uw overleden dierbare met een gerust gevoel kunt toevertrouwen.

Een goede uitvaartverzorger beschikt niet alleen over de nodige integriteit, empathie en betrokkenheid, maar is ook op de hoogte van alle uitvaart gerelateerde financiële gevolgen. Dit belangrijke aspect wordt door emotie, onzekerheid maar ook onwetendheid vaak over het hoofd gezien.

Natuurlijk wil iedereen op het moment van overlijden het allerbeste en uiteraard is vrijwel alles te verwezenlijken. “The sky is the limit” maar wanneer de uitvaart eenmaal achter de rug is, krijgen nabestaanden te maken met de onvermijdelijke (financiële) afwikkelingen en dus ook de uitvaartnota…

Om tot een correcte uitvaartnota te komen is het noodzakelijk dat er in de week van het overlijden, bij voorkeur binnen 24 uur na het regelgesprek, een heldere en eenvoudig te begrijpen kostenbegroting wordt opgemaakt. Maar ook wanneer het nog niet nodig is kunt u een indruk van de te verwachten uitvaartkosten krijgen.

Immers een goed opgestelde begroting dient om u tijdig inzicht te geven. Zo kunt u zien wat de financiële gevolgen zijn en indien nodig uw keuzes daarop aanpassen. Ook wordt de actuele status van een eventuele uitvaartpolis inzichtelijk gemaakt. Is de polis destijds in de “gulden-tijd” afgesloten en moet deze naar euro’s omgerekend worden? Is er sprake van een indexering? Is er sprake van een natura pakket, een vrij te besteden geldbedrag of juist een deposito? Al met al belangrijke informatie wat voor het uiteindelijke budget bepalend kan zijn.

Maak kosten beheersbaar

Want een uitvaart, van eenvoudig, uitgebreid tot exclusief, is gebaseerd op veel onderdelen. Naast de basiskosten die voor de dienstverlening berekend worden, zijn er ook kosten met betrekking tot het vervoer en de laatste verzorging van de overledene, de uitvaartkist, de opbaring, het uitvaartcentrum, de begraafplaats, het crematorium, de bloemen, de catering, de rouwkaarten, de bedankkaarten, de advertentie, de overlijdensaangifte, de urn, het grafmonument, et cetera.

Kortom, veel componenten waarbij er per uitvaartonderneming en toeleverancier nogal wat uiteenlopende prijsverschillen kunnen ontstaan. Om het voor u te vereenvoudigen hanteer ik een dienstverlening op maat waarbij er op basis van uw wensen en voorkeuren één vast tarief wordt berekend. Afhankelijk van de situatie varieert dit van Basistarief eenvoudig, Basistarief uitgebreid of Basistarief exclusief. Daarnaast worden alle facturen van toeleveranciers zonder opslag doorberekend en voor u ter controle aan de eindfactuur gehecht. Een-op-een, open en eerlijk.

Om het voor u wat makkelijker te maken is er een kostencalculator op deze website te vinden. De meest voorkomende aspecten staan hierin vermeld. Zo kunt u globaal uitrekenen wat u ongeveer kunt verwachten. Wanneer u op voorhand en tot in detail verder geïnformeerd wilt worden, dan kunt u met mij ook een afspraak maken. Ik ga graag met u in gesprek zodat we samen alle uitvaartwensen door kunnen nemen. Op deze basis maak ik voor u een actueel en persoonlijk kostenoverzicht. Hierdoor krijgt u voortijdig en duidelijk inzicht zodat u te allen tijde de juiste beslissingen kunt nemen.

Want goede voorzorg zorgt voor duidelijkheid wat uiteindelijk resulteert in een onvergetelijk afscheid…