Een swingende begrafenis

Een swingende uitvaart

Geplaatst op Categorieën Geen categorie

Wellicht dat u tijdens een begrafenis wel eens een groep uitbundig dansende en zingende dragers swingend met de uitvaartkist op hun schouders voorbij heeft zien komen. Vaak wordt dit bijzondere schouwspel ook nog eens omlijst met de begeleiding van een aantal vrolijke muzikanten. Deze vrij unieke manier van afscheid nemen maakt duidelijk dat het leven van een overleden dierbare gevierd mag worden en dat een uitvaart zeker niet ‘standaard’ hoeft te zijn en dus écht anders kan.

De dragers van Wi Kan Doe kregen in 2014 voor het eerst landelijke bekendheid met hun optreden in het televisieprogramma van Jandino Asporaat. De dragers maakten een overweldigende indruk, wat resulteerde in veel positieve reacties. Daarmee werd in korte tijd de Surinaamse uitvaartcultuur ook bij een breder publiek bekend.

Tijdens de begrafenis zijn Wi Kan Doe dragers blijmoedig in hun werkwijze, omdat zij geloven dat wij slechts tijdelijk op deze aarde verblijven en ons waarachtig huis in de Here is. Het weer ‘thuis komen’ wordt ondanks alle verdriet dan ook uitbundig gevierd.

Begrafenisrituelen

Volgens Surinaamse begrafenisrituelen zorgen de swingende danspassen ervoor dat kwade geesten op een dwaalspoor worden gezet en worden verdreven. De dragers van Wi Kan Doe vinden het dan ook bijzonder eervol om op deze manier nabestaanden tot steun zijn gedurende de begrafenisceremonie van hun overleden dierbare.

Steeds vaker wordt deze onvervalste Surinaamse traditie ook door de Nederlandse gemeenschap met veel enthousiasme ontvangen. Met als gevolg dat er bij verschillende nabestaanden, ongeacht geloofsovertuiging of achtergrond, de sterke behoefte ontstaat aan een meer uitbundige beleving bij het afscheid nemen van hun geliefden.

Dit past dan ook helemaal in de sfeer en beleving dat in onze cultuur het afscheid nemen van een overleden dierbare tegenwoordig écht anders mag. Meer dan ooit ervaar ik als uitvaartverzorger dat er bewust wordt afgeweken van hetgeen doorgaans gebruikelijk is en dat de uitvaart, in welke vorm dan ook, daardoor anders kan verlopen dan de meeste nabestaanden over het algemeen gewend zijn.

Bewustwording

Deze bewustwording zorgt ervoor dat er langzaam maar zeker veel alternatieve mogelijkheden bekend worden om de begrafenis, crematie of samenkomst op een bijzondere en vooral ook persoonlijke manier vorm te geven. Het kan daarom enorm waardevol zijn om voor uzelf en met name voor uw nabestaanden duidelijkheid over uw uitvaartwensen te creëren. Dit kunt u doen door uw voorkeuren tijdig bespreekbaar te maken en vast te laten leggen. Dit resulteert uiteindelijk in rust en overzicht voor degene die achterblijven.

Want een goed georganiseerde uitvaartceremonie waarbij het leven van een overleden dierbare nog één keer centraal staat en in zekere zin ook gevierd wordt, helpt enorm bij het verwerkingsproces rondom het loslaten, afsluiten én weer verder gaan. Zo zijn er zijn tal van unieke ervaringen mogelijk die het afscheid onvergetelijk maken en stuk voor stuk kunnen bijdragen aan een goed gevoel en vooral een blijvende herinnering.

Bent u nieuwsgierig geworden en mocht u het willen weten… ”Letterlijk vertaald is het: als je iets geks doet, ga je dood”, aldus Lloyd Hunte, één van de dragers van Wi Kan Doe.