Alles over een duurzame uitvaart
Een duurzame uitvaart, wat is dat eigenlijk? Lees verder en ontdek wat je zelf kunt doen om de uitvaart op een duurzame manier vorm te geven. Zo maken we samen het afscheid van jouw dierbare groener. Dat is beter voor later.

Waarom een duurzame uitvaart?
Veranderingen om ons heen zorgen ervoor dat we in het dagelijks leven gewoonweg niet meer om de term duurzaamheid heen kunnen. Ook bij het organiseren van een afscheid kiezen nabestaanden steeds vaker voor een duurzame uitvaart. Op zich helemaal niet zo’n vreemde gedachte want er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden.
Een duurzame begrafenis
We staan er lang altijd niet bij stil dat een begrafenis invloed op het milieu kan hebben. Veel uitvaartkisten worden namelijk gemaakt van spaanplaat of behandeld hout. De productie van een met schadelijke stoffen behandelde uitvaartkist is op lange termijn behoorlijk belastend voor de natuur. Daarentegen vormt de keuze voor een massieve onbehandelde uitvaartkist in combinatie met de begrafenis op een natuurbegraafplaats een duurzamer alternatief.


Natuurbegraafplaats
De laatste jaren zijn er steeds meer natuurbegraafplaatsen in ons land te vinden. Dat zijn begraafplaatsen waar de natuur zoveel mogelijk behouden of zelfs geschapen wordt. In deze natuurgebieden wordt er geen regulier onderhoud gedaan zoals dat doorgaans bij begraafplaatsen gebruikelijk is. Hierdoor kan de natuur veel meer de vrije loop krijgen.
Bij deze eeuwig durende natuurgraven wordt er geen gebruik gemaakt van grafmonumenten. In plaats daarvan tref je uitsluitend natuurlijke markeringen aan zoals zwerfkeien, bomen of unieke boomstamschijven met daarop de namen van overledenen.
Duurzaam cremeren
Een crematie kan behoorlijk belastend voor het milieu en klimaat zijn. Bij een ‘gewone’ crematie is ongeveer 60 m3 gas nodig. Door gebruik te maken van een elektrische crematieoven wordt er gekozen voor een schonere methode omdat er geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn. Een mooi voorbeeld is crematorium ’t Lief in Beesd. Mede dankzij moderne technieken, is ‘t Lief het milieuvriendelijkste crematorium van Nederland. De zonnepanelen en het gebruik van uitsluitend groene stroom maken ‘t Lief tot het eerste crematorium dat volledig klimaatneutraal is.


Resomeren
In de nabije toekomst wordt resomeren mogelijk gemaakt. Resomeren is namelijk veel duurzamer dan een crematie. Deze moderne methode wordt ook wel het biologische alternatief op cremeren genoemd. Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene ontbonden in een stalen drukvat met behulp van een stof met een hoge pH-waarde in combinatie met heet water. Hierbij is geen directe uitstoot van broeikasgassen, blijkt uit onderzoek van TNO. Resomeren is momenteel nog niet toegestaan, maar er is al wel een voorstel bij de Tweede Kamer ingediend om dit mogelijk te maken.
Duurzaam opbaren
Bij een duurzame opbaring wordt er al snel gedacht aan een uitvaartkist van natuurlijke materialen. Maar wist je dat er nog veel meer mogelijk is? Zo kun je kiezen voor een natuurlijke opbaring waarbij er geen tot zo min mogelijk gebruik gemaakt wordt van elektriciteit.
Om het lichaam van de overledene te koelen, worden er grassen geplaatst onder het lichaam. Met behulp van een mengsel van etherische oliën en water dat twee tot drie keer per dag over de grassen wordt gesproeid, blijft het lichaam koel. Het groene gras groeit namelijk in de dagen van de opbaring wat voor voldoende verkoeling zorgt. Door de olie komt er een frisse geur vrij. Extra bijzonder aan deze manier van opbaren is dat je het gras na verloop van tijd in je tuin kunt (terug)plaatsen. Voor nabestaanden kan dit een fijne herinnering zijn.


Duurzaam rouwdrukwerk
Met oog op het gemak wordt er steeds vaker gekozen voor het digitaal versturen van de rouwkaart. Dit scheelt niet alleen veel papier maar ook transport, wat in beide gevallen beter is voor het milieu. Wil je het liefst toch een persoonlijke rouwkaart van papier? Kies dan voor papier dat voor de volle 100% gerecycled is en dan met name papier dat niet gebleekt is. Overigens is de keuze van het papiersoort niet het enige onderdeel waar je op moet letten wanneer je kiest voor duurzaam rouwdrukwerk.
Er zijn inmiddels steeds meer drukkerijen te vinden die met duurzame technieken het drukwerk voor je kunnen verzorgen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zuinige printers, hervulbare cartridges en milieuvriendelijke inkt. Bovendien kunnen de rouwkaarten met de fiets of elektrische auto verspreid worden. Op deze duurzame manier is er sprake van zo min mogelijk uitstoot en zo efficiënt mogelijk transport.
Duurzaam vervoer
Wie met oog op het milieu of in absolute stilte stijlvol naar zijn of haar laatste bestemming wil worden gereden kan sinds kort kiezen voor een volledig elektrische Tesla rouwauto. Deze moderne en vooral elegante rouwauto staat garant voor een duurzame uitvaart. Maar er is meer milieuvriendelijk rouwvervoer te vinden. Je kunt hierbij denken aan een paard en wagen, de loopkoets of zelfs de rouwbakfiets. Misschien wel het meest duurzame alternatief van alles.
