Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Alles over een duurzame uitvaart

Een duurzame uitvaart, wat is dat eigenlijk? Lees verder en ontdek wat u zelf kunt doen om de uitvaart op een duurzame manier vorm te geven. Zo maken we samen het afscheid van uw dierbare groener. Dat is beter voor later.

Een duurzame uitvaart

Waarom een duurzame uitvaart?

Veranderingen om ons heen zorgen ervoor dat we in het dagelijks leven gewoonweg niet meer om de term duurzaamheid heen kunnen. Ook bij het organiseren van een afscheid kiezen nabestaanden steeds vaker voor een duurzame uitvaart. Op zich helemaal niet zo’n vreemde gedachte want er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden.

Een duurzame begrafenis

We staan er lang altijd niet bij stil dat een begrafenis invloed op het milieu kan hebben. Veel uitvaartkisten worden namelijk gemaakt van spaanplaat of behandeld hout. De productie van een met schadelijke stoffen behandelde uitvaartkist is op lange termijn behoorlijk belastend voor de natuur. Daarentegen vormt de keuze voor een massieve onbehandelde uitvaartkist in combinatie met de begrafenis op een natuurbegraafplaats een duurzamer alternatief.

Een duurzame begrafenis
Natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats

De laatste jaren zijn er steeds meer natuurbegraafplaatsen in ons land te vinden. Dat zijn begraafplaatsen waar de natuur zoveel mogelijk behouden of zelfs geschapen wordt. In deze natuurgebieden wordt er geen regulier onderhoud gedaan zoals dat doorgaans bij begraafplaatsen gebruikelijk is. Hierdoor kan de natuur veel meer de vrije loop krijgen. Bij deze eeuwig durende natuurgraven wordt er geen gebruik gemaakt van grafmonumenten. In plaats daarvan treft u uitsluitend natuurlijke markeringen aan zoals zwerfkeien, bomen of unieke boomstamschijven met daarop de namen van overledenen.

Duurzaam cremeren

Een crematie kan behoorlijk belastend voor het milieu en klimaat zijn. Bij een ‘gewone’ crematie is ongeveer 60 m3 gas nodig. Door gebruik te maken van een elektrische crematieoven wordt er gekozen voor een schonere methode omdat er geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn. Een mooi voorbeeld is crematorium ‘t Lief in Beesd. Mede dankzij moderne technieken, is ‘t Lief het milieuvriendelijkste crematorium van Nederland. De zonnepanelen en het gebruik van uitsluitend groene stroom maken ‘t Lief tot het eerste crematorium dat volledig klimaatneutraal is.

Duurzaam cremeren
Resomeren duurzaam

Resomeren

In de nabije toekomst wordt resomeren mogelijk gemaakt. Resomeren is namelijk veel duurzamer dan een crematie. Deze moderne methode wordt ook wel het biologische alternatief op cremeren genoemd. Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene ontbonden in een stalen drukvat met behulp van een stof met een hoge pH-waarde in combinatie met heet water. Hierbij is geen directe uitstoot van broeikasgassen, blijkt uit onderzoek van TNO. Resomeren is momenteel nog niet toegestaan, maar er is al wel een voorstel bij de Tweede Kamer ingediend om dit mogelijk te maken.

Duurzaam opbaren

Bij een duurzame opbaring wordt er al snel gedacht aan een uitvaartkist van natuurlijke materialen. Maar wist u dat er nog veel meer mogelijk is? Zo kunt u kiezen voor een natuurlijke opbaring waarbij er geen tot zo min mogelijk gebruik gemaakt wordt van elektriciteit. Om het lichaam van de overledene te koelen, worden er grassen geplaatst onder het lichaam. Met behulp van een mengsel van etherische oliën en water dat twee tot drie keer per dag over de grassen wordt gesproeid, blijft het lichaam koel. Het groene gras groeit namelijk in de dagen van de opbaring wat voor voldoende verkoeling zorgt. Door de olie komt er een frisse geur vrij. Extra bijzonder aan deze manier van opbaren is dat u het gras na verloop van tijd in uw tuin kunt (terug)plaatsen. Voor nabestaanden kan dit een fijne herinnering zijn.

Duurzaam opbaren
Duurzaam rouwdrukwerk

Duurzaam rouwdrukwerk

Met oog op het gemak wordt er steeds vaker gekozen voor het digitaal versturen van de rouwkaart. Dit scheelt niet alleen veel papier maar ook transport, wat in beide gevallen beter is voor het milieu. Wilt u het liefst toch een fysieke rouwkaart van papier? Kies dan voor papier dat voor de volle 100% gerecycled is en dan met name papier dat niet gebleekt is. Overigens is de keuze van het papiersoort niet het enige onderdeel waar u op moet letten wanneer u kiest voor duurzaam rouwdrukwerk. Er zijn inmiddels steeds meer drukkerijen te vinden die met duurzame technieken het drukwerk voor u kunnen verzorgen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zuinige printers, hervulbare cartridges en milieuvriendelijke inkt. Bovendien kunnen de rouwkaarten met de fiets of elektrische auto verspreid worden. Op deze duurzame manier is er sprake van zo min mogelijk uitstoot en zo efficiënt mogelijk transport.

Duurzaam vervoer

Wie met oog op het milieu of in absolute stilte stijlvol naar zijn of haar laatste bestemming wil worden gereden kan sinds kort kiezen voor een volledig elektrische Tesla rouwauto. Deze moderne en vooral elegante rouwauto staat garant voor een duurzame uitvaart. Maar er is meer milieuvriendelijk rouwvervoer te vinden. U kunt hierbij denken aan een paard en wagen, de loopkoets of zelfs de rouwbakfiets. Misschien wel het meest duurzame alternatief van alles.

Duurzaam vervoer

Checklist

Uitvaartkosten

Locaties

Slide 1
Image is not available

De persoonlijke behandeling. Nooit het gevoel dat er een tijdsdruk op iets ligt, terwijl dat natuurlijk wel zo is. De uitstekende service van Bas Poelstra, netjes, attent, begripvol. Het meedenken met ons als familie met een mooie uitvaartdienst als gevolg die we niet anders zouden willen.

De heer Bruijstens
Slide 1
Image is not available

Zeer tevreden over de uitvaartverzorger. Kundig en zeer vriendelijk. Laat niets aan het toeval over en ook achteraf informeren of alles naar wens was en of hij nog iets voor ons kon betekenen. Met andere woorden, vol lof!

De heer Van Rooij
Slide 1
Image is not available

Bas luistert enorm goed. Is ook betrokken en integer. Staat open voor andere ideeën in plaats van de traditionele manier van afscheid nemen.

Familie Udenga
Slide 1
Image is not available

Bas, onze begeleider had geen andere moeten zijn. Wij kregen alle vrijheid de ceremonie in te vullen naar eigen wensen van mij en onze jongens. Het resulteerde in een voor ons onvergetelijke en unieke ceremonie waar wij met een glimlach op ons gezicht aan terug denken. Dankjewel Bas!

Bernie Schmitz - Uilenbroek
Slide 1
Image is not available

Ik kreeg alle ruimte om mijn wensen en ideeën uit te voeren en kreeg hulp waar nodig. Het is heel prettig dat er een luisterend oor is en dat Bas enthousiast raakte van mijn ideeën. Ik vergelijk het maar even met een voetbalwedstrijd. Een goede uitvaartverzorger is als een goede scheidsrechter; die zie je amper. Die treedt op wanneer nodig, maar trekt niet alle aandacht naar zich toe.

Anko Schreuder
Slide 1
Image is not available

Bas is een bevlogen uitvaartverzorger! Daarom zijn wij als familie zijn zeer tevreden over zijn begeleiding. Niets was hem teveel om de uitvaart perfect te verzorgen en tot in de puntjes te regelen. Onze familie beveelt Bas dan ook warm aan in vervelende tijden.

Familie Freund
Slide 1
Image is not available

In verband met het overlijden van mijn beide ouders en mijn broer heb ik afgelopen jaren heel verschillende uitvaarten samen met Bas Poelstra georganiseerd. Bas is vanaf het eerste moment nauw betrokken. Hij regelt de zaken goed en is een goede steun gebleken. Zowel voor de praktische als de emotionele zaken.

Karin Stoopendaal
previous arrow
next arrow