Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Alles over een duurzame uitvaart

Een duurzame uitvaart, wat is dat eigenlijk? Lees verder en ontdek wat je zelf kunt doen om de uitvaart op een duurzame manier vorm te geven. Zo maken we samen het afscheid van jouw dierbare groener. Dat is beter voor later.

Duurzame uitvaart

Waarom een duurzame uitvaart?

Veranderingen om ons heen zorgen ervoor dat we in het dagelijks leven gewoonweg niet meer om de term duurzaamheid heen kunnen. Ook bij het organiseren van een afscheid kiezen nabestaanden steeds vaker voor een duurzame uitvaart. Op zich helemaal niet zo’n vreemde gedachte want er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden.

Een duurzame begrafenis

We staan er lang altijd niet bij stil dat een begrafenis invloed op het milieu kan hebben. Veel uitvaartkisten worden namelijk gemaakt van spaanplaat of behandeld hout. De productie van een met schadelijke stoffen behandelde uitvaartkist is op lange termijn behoorlijk belastend voor de natuur. Daarentegen vormt de keuze voor een massieve onbehandelde uitvaartkist in combinatie met de begrafenis op een natuurbegraafplaats een duurzamer alternatief.

Natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats

De laatste jaren zijn er steeds meer natuurbegraafplaatsen in ons land te vinden. Dat zijn begraafplaatsen waar de natuur zoveel mogelijk behouden of zelfs geschapen wordt. In deze natuurgebieden wordt er geen regulier onderhoud gedaan zoals dat doorgaans bij begraafplaatsen gebruikelijk is. Hierdoor kan de natuur veel meer de vrije loop krijgen.

Bij deze eeuwig durende natuurgraven wordt er geen gebruik gemaakt van grafmonumenten. In plaats daarvan tref je uitsluitend natuurlijke markeringen aan zoals zwerfkeien, bomen of unieke boomstamschijven met daarop de namen van overledenen.

Duurzaam cremeren

Een crematie kan behoorlijk belastend voor het milieu en klimaat zijn. Bij een ‘gewone’ crematie is ongeveer 60 m3 gas nodig. Door gebruik te maken van een elektrische crematieoven wordt er gekozen voor een schonere methode omdat er geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn. Een mooi voorbeeld is crematorium ’t Lief in Beesd. Mede dankzij moderne technieken, is ‘t Lief het milieuvriendelijkste crematorium van Nederland. De zonnepanelen en het gebruik van uitsluitend groene stroom maken ‘t Lief tot het eerste crematorium dat volledig klimaatneutraal is.

Duurzaam cremeren
Resomeren duurzaam

Resomeren

In de nabije toekomst wordt resomeren mogelijk gemaakt. Resomeren is namelijk veel duurzamer dan een crematie. Deze moderne methode wordt ook wel het biologische alternatief op cremeren genoemd. Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene ontbonden in een stalen drukvat met behulp van een stof met een hoge pH-waarde in combinatie met heet water. Hierbij is geen directe uitstoot van broeikasgassen, blijkt uit onderzoek van TNO. Resomeren is momenteel nog niet toegestaan, maar er is al wel een voorstel bij de Tweede Kamer ingediend om dit mogelijk te maken.

Duurzaam opbaren

Bij een duurzame opbaring wordt er al snel gedacht aan een uitvaartkist van natuurlijke materialen. Maar wist je dat er nog veel meer mogelijk is? Zo kun je kiezen voor een natuurlijke opbaring waarbij er geen tot zo min mogelijk gebruik gemaakt wordt van elektriciteit.

Om het lichaam van de overledene te koelen, worden er grassen geplaatst onder het lichaam. Met behulp van een mengsel van etherische oliën en water dat twee tot drie keer per dag over de grassen wordt gesproeid, blijft het lichaam koel. Het groene gras groeit namelijk in de dagen van de opbaring wat voor voldoende verkoeling zorgt. Door de olie komt er een frisse geur vrij. Extra bijzonder aan deze manier van opbaren is dat je het gras na verloop van tijd in je tuin kunt (terug)plaatsen. Voor nabestaanden kan dit een fijne herinnering zijn.

Verzorging en opbaring

Duurzaam rouwdrukwerk

Met oog op het gemak wordt er steeds vaker gekozen voor het digitaal versturen van de rouwkaart. Dit scheelt niet alleen veel papier maar ook transport, wat in beide gevallen beter is voor het milieu. Wil je het liefst toch een persoonlijke rouwkaart van papier? Kies dan voor papier dat voor de volle 100% gerecycled is en dan met name papier dat niet gebleekt is. Overigens is de keuze van het papiersoort niet het enige onderdeel waar je op moet letten wanneer je kiest voor duurzaam rouwdrukwerk.

Er zijn inmiddels steeds meer drukkerijen te vinden die met duurzame technieken het drukwerk voor je kunnen verzorgen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zuinige printers, hervulbare cartridges en milieuvriendelijke inkt. Bovendien kunnen de rouwkaarten met de fiets of elektrische auto verspreid worden. Op deze duurzame manier is er sprake van zo min mogelijk uitstoot en zo efficiënt mogelijk transport.

Duurzaam vervoer

Wie met oog op het milieu of in absolute stilte stijlvol naar zijn of haar laatste bestemming wil worden gereden kan sinds kort kiezen voor een volledig elektrische Tesla rouwauto. Deze moderne en vooral elegante rouwauto staat garant voor een duurzame uitvaart. Maar er is meer milieuvriendelijk rouwvervoer te vinden. Je kunt hierbij denken aan een paard en wagen, de loopkoets of zelfs de rouwbakfiets. Misschien wel het meest duurzame alternatief van alles.

Checklist bij overlijden

Uitvaartkosten

Uitvaartwensen

Slide 1
Image is not available

Wij hebben Bas voor de tweede keer bij een uitvaart mogen uitnodigen. Eerst bij onze moeder en recent bij onze tante. In een woord.. SUPER geregeld. Bas je bent een topper. Vanuit de familie bedankt.

Dirk, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Bas heeft in een droevige periode mij en mijn familie op een zeer sympathieke en deskundige wijze in staat gesteld afscheid te nemen van mijn overleden broer. Hij was ten allen tijde beschikbaar en nam de tijd voor alle voorbereidingen. De plechtigheid werd op professionele wijze begeleid en was zeer goed opgebouwd. Er was ruimte voor een lach en een traan. Bas heeft uitstekend ingeschat wat voor ons het beste was.

Ben, Horstmar-Leer
Slide 1
Image is not available

Bas is iemand die een uitvaart in kaart brengt en managet op zorgvuldige een zeer efficiënte manier. Wij als familie hadden het met Bas niet beter kunnen treffen Hij is een gevoelig en aimabel mens die snel aanvoelt wat de wensen van de nabestaanden zijn. Misschien is het niet het juiste woord, maar het was gewoonweg top geregeld.

Ron en Marike, Houten
Slide 1
Image is not available

Bas, onze begeleider had geen andere moeten zijn. Wij kregen alle vrijheid de ceremonie in te vullen naar eigen wensen van mij en onze jongens. Het resulteerde in een voor ons onvergetelijke en unieke ceremonie waar wij met een glimlach op ons gezicht aan terug denken. Dankjewel Bas!

Bernie, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Ik kreeg alle ruimte om mijn wensen en ideeën uit te voeren en kreeg hulp waar nodig. Het is heel prettig dat er een luisterend oor is en dat Bas enthousiast raakte van mijn ideeën. Ik vergelijk het maar even met een voetbalwedstrijd. Een goede uitvaartverzorger is als een goede scheidsrechter; die zie je amper. Die treedt op wanneer nodig, maar trekt niet alle aandacht naar zich toe.

Anko, Zeist
Slide 1
Image is not available

Na het overlijden van mijn moeder heeft Bas ons van A tot Z geholpen de uitvaart zo mooi en goed mogelijk te laten verlopen. Wij hebben Bas leren kennen als een fijne persoonlijkheid waar wij ons direct bij op ons gemak voelde. Wij konden ons geen betere begeleider wensen. Nogmaals danken wij jou Bas voor de prettige samenwerking, jij was een enorme steun voor ons.

Ans, Utrecht
Slide 1
Image is not available

Na twee begrafenissen binnen 10 dagen kunnen wij wel zeggen dat de uitvaart ondernemer Bas Poelstra er voor zorgt dat alles tot in de puntjes geregeld word zodat je zelf je verdriet een plek kan geven. Liefde is wel het woord wat wij hier voor op zijn plek vinden. Vanaf de dag van overlijden tot daags na de uitvaart gaf Bas Poelstra ons de liefde en begeleiding die we nodig hadden.

Marco, IJsselstein
Slide 1
Image is not available

Bas is zeer respectvol, rustig, werkt snel en heeft oog voor detail. Onze wensen werden perfect vertaald naar een mooie uitvaart. Ook het kostenaspect werd goed in de gaten gehouden. Kortom, een vakman met een hart voor zijn werk!

Angelique, Vleuten
Slide 1
Image is not available

Bas laat je alle ruimte voor eigen inbreng. Waar nodig vult hij aan.
Ik kijk terug op een zeer gedenkwaardige dag die door zijn hand geleid werd.
Service staat bij hem hoog in het vaandel.

Hans, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wij zijn zeer prettig door Bas begeleid in het hele proces van overlijden tot en met de crematie. Neemt er de tijd voor, stuurt zo nodig positief bij door het geven van goede ideeën/tips. Altijd bereikbaar en heeft direct antwoord op al je vragen of onderneemt actie om zaken te regelen. Vond ook vooraf zijn website duidelijk en de visie die hij daar beschrijft maakt hij ook waar.

Roel, Utrecht
Slide 1
Image is not available

Meelevend, meedenkend, meewerkend. Begreep wat wij wilden en deed zijn best dat te regelen. Dacht ook aan zaken die wij vergaten. Fijn contact, genoot ons volle vertrouwen en was dat waard. Kan 'out of the box' denken.

Heleen, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wij hadden ons geen betere uitvaartverzorger kunnen wensen. Bas is zeer begaan en betrokken geweest in alle opzichten. Alles tot in de puntjes verzorgd en ons ontzorgd wat een heel fijn gevoel gaf. Tijdens de voorbereidingen van de uitvaart tot na de crematie heel zorgzaam geweest. Dank je wel Bas voor al je perfecte zorgen.

Sylvia, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wat een fijne uitvaartbegeleider, voelt de sfeer en de behoefte uitstekend aan. Denkt mee, ontzorgt en reageert zeer snel. Bas was al aangekondigd als een rustige en aardige vent met gevoel voor humor. Dat was het precies, hij kon met zijn empathie net even het zetje geven dat we nodig hadden.

Wim, Ede
Slide 1
Image is not available

Bas verplaatst zich snel in de situatie zoals deze zich voordoet. Hij heeft gevoel voor sfeer en een perfecte mensenkennis. Bas is sympathiek, empathisch, sterk in begeleiding, programmeren, het volgen en aansturen van het proces en in de voorbereiding en uitvoering van formaliteiten en plechtigheden. Nooit opdringerig, wel tijdig in het contact. Ook de nazorg is compleet en met sympathie en empathie gegeven.

Tom, Utrecht
previous arrow
next arrow