Een uitvaart in Nieuwegein op één locatie
Als uitvaartbegeleider verzorg ik persoonlijke uitvaarten op veel verschillende locaties. Uitvaartcentrum en crematorium Nieuwegein is daar één van. Graag laat ik je zien waarom Noorderveld een plek is waar nabestaanden de ruimte krijgen om te rouwen.
Crematorium Noorderveld in Nieuwegein
Uitvaartcentrum en crematorium Nieuwegein is gelegen in het gebied Plettenburg. Vanwege de centrale ligging is Noorderveld zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Naast het gebouw ligt de gemeentelijke begraafplaats. Hierdoor is Noorderveld de plek in Nieuwegein waar alle mogelijkheden te vinden zijn om het afscheid van een dierbare op welke manier dan ook vorm te geven.


Familiekamer
De familiekamer van Noorderveld is een kamer in huiselijke sfeer waar directe familieleden van de overledene voorafgaand aan de uitvaart samenkomen. Het biedt hen de gelegenheid om nog even in alle rust met elkaar samen te zijn voordat de crematiedienst of begrafenis plaatsvindt. De familiekamer biedt ruimte voor maximaal 20 personen privacy en is voorzien van een eigen toiletgroep en koffiecorner.
Rouwkamer
Crematorium Nieuwegein biedt niet alleen een aula voor de uitvaartplechtigheid. Het is ook een uitvaartcentrum. Verschillende rouwkamers geven nabestaanden alle gelegenheid om in de dagen voorafgaand aan het afscheid in alle rust bij hun overleden dierbare te zijn. Ook is het mogelijk om een condoleance te organiseren. Tijdens dit moment wordt ook de ontvangkamer beschikbaar gesteld zodat nabestaanden en hun genodigden elkaar op een prettige manier kunnen ontmoeten.


Belangstellendenruimte
Voorafgaand aan de uitvaartplechtigheid kunnen naaste familieleden zich terugtrekken in de familiekamer. Genodigden kunnen dat doen in de belangstellendenruimte. Hier kunnen zij verblijven tot aanvang van de ceremonie. Deze ruimte is voorzien van een eigen toiletgroep en een koffiecorner. Dat is wel zo prettig voor de gasten die van ver moeten komen.
Plettenburg aula
Crematorium Nieuwegein beschikt over 2 aula’s. Daarvan is de Plettenburg aula de kleinste. Deze ruimte biedt de mogelijkheid om met een beperkt gezelschap, maximaal 15 personen, op een intieme manier afscheid van iemand te nemen. Dit kan prettig zijn wanneer de uitvaart in besloten kring plaatsvindt of wanneer er weinig belangstellenden verwacht worden. Deze aula beschikt over geluidsapparatuur en een flatscreen zodat er tijdens het afscheid ook foto’s vertoond kunnen worden. Helaas is het in de Plettenburg aula niet mogelijk om een opname van de ceremonie te maken.


De Malapertzaal
Met 140 zitplaatsen en ruimte voor 200 personen is de Malapertzaal met recht de grote aula van crematorium Nieuwegein. Deze aula beschikt over de nieuwste audio en visuele middelen. Waaronder 2 flatscreens en meerdere geluidsspeakers. Zo komen persoonlijke fotobeelden, filmpjes en muziek optimaal tot hun recht. Daarnaast is er volop ruimte voor livemuziek en staat er een heuse Schimmel concertvleugel tot je beschikking. Ook aan beeld en geluidsopnames is gedacht. Er zijn daarvoor maar liefst 3 high-definition camera’s geïnstalleerd zodat de ceremonie vanuit verschillende perspectieven gefilmd kan worden. Indien wenslijk kan er ook een professionele livestream verbinding worden gerealiseerd.
Koffiekamer
De ontvangkamer van crematorium Nieuwegein is voor nabestaanden de plek om na de uitvaartplechtigheid weer even op adem te komen en genodigden te ontmoeten. Deze ruimte biedt plek voor 200 personen en is onlangs gemoderniseerd en voorzien van een eigentijdse en sfeervolle aankleding. Vrijwel alle cateringwensen zijn uitvoerbaar waardoor deze samenkomst bijdraagt aan een passende afsluiting van een intense maar gedenkwaardige dag.


Ovenruimte
Nadat de ceremonie heeft plaatsgevonden, volgt het crematieproces. Dit vindt plaats in de crematieruimte van Noorderveld. De duur van de crematie hangt af van het soort oven, het gewicht van de overledene en de uitvaartkist. Gemiddeld duurt het crematieproces 55 minuten tot anderhalf uur, maar het kan ook korter of langer duren. Indien wenselijk is het na overleg toegestaan om bij de start van het verbrandingsproces aanwezig te zijn.
Informatiecentrum
Het is in Nederland bij wet geregeld dat de as pas vier weken na de crematie wordt vrijgegeven door het crematorium. Tot dit moment bewaart het crematorium de as in de algemene nis. In de eerste weken na de crematie ontvangt de opdrachtgever van de crematie een formulier van het crematorium, waarop aangegeven kan worden wie gemachtigd is om de as op te halen. Dit kan ook de uitvaartverzorger zijn. Ook kun je aangeven of je de as in een strooikoker of urn wilt ontvangen. Daarnaast kun je specifieke voorkeuren omtrent de asbehandeling aangeven of, indien wenselijk, er afstand van doen.


Begraafplaats Noorderveld
Direct naast crematorium Nieuwegein, bevindt zich algemene begraafplaats Noorderveld. De begraafplaats heeft het karakter van een park met verschillende grafvelden. Elk grafveld heeft een eigen sfeer en karakter. Zo is er een rooms katholiek gedeelte, een oud gedeelte en een recenter gedeelte. Bij particuliere graven bestaat de mogelijkheid om samen met de begraafplaatsbeheerder een eigen locatie van het graf uit te kiezen. Bij Algemene graven is de uitgifte op volgorde. Naast het strooiveld en een grafveld voor overleden kinderen, is er ter nagedachtenis aan de slachtoffers bij de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli een monument geplaatst. Het monument in Nieuwegein bestaat uit een wereldbol, plaatjes met namen van alle slachtoffers en een bankje.
Licht op Noorderveld
Ieder jaar wordt er in de maand november Licht op Noorderveld georganiseerd. Begraafplaats Noorderveld wordt op deze avond verlicht met fakkels en vuurschalen. Je kunt rondlopen, stil zijn, tot bezinning komen en op de diverse grafvelden luisteren naar muziek. De avond is vrij toegankelijk voor iedereen. Oók voor nabestaanden van wie de dierbaren elders gecremeerd of begraven zijn. Wil je meer te weten komen over dit jaarlijks terugkomend herdenkingsmoment, of over alle uitvaartmogelijkheden in Nieuwegein? Neem dan contact op.
