Crematie

Crematie

Waarom kiezen voor een crematie?

De keuze voor een crematie is heel persoonlijk en voor een belangrijk deel afhankelijk van de situatie, achtergrond, geloofsovertuiging of budget.

Wat gebeurt er met de as?

Een crematie biedt veel mogelijkheden

Wist je dat er bij twee derde van alle uitvaarten voor een crematie gekozen wordt? Op zich niet vreemd, want één van de belangrijkste redenen is dat cremeren over het algemeen betaalbaarder is dan begraven. Immers, bij een crematie hoeft er geen graf aangekocht te worden en zijn er geen bijkomende kosten zoals leges, onderhoud en verlenging van het grafrecht. Een andere reden kan zijn dat er helemaal geen behoefte is om het graf met regelmaat te bezoeken. Wanneer het gaat om asbehandeling biedt een crematie ten opzichte van een begrafenis veel meer mogelijkheden.

De crematie regelen

Bij het regelen van een crematie ben je vrij om naar een crematorium van jouw eigen keuze te gaan. Vaak zijn deze locaties gewoon bij jou in de buurt te vinden waarbij elke plek een eigen karakter en sfeer heeft. Het is hierbij goed om te weten dat het niet noodzakelijk is om de samenkomst in de aula van een crematorium te laten plaatsvinden.

Het afscheid mag natuurlijk ook op een alternatieve locatie gehouden worden om daarna naar het crematorium te gaan waar de crematie desgewenst in besloten kring zal plaatsvinden. Als je dat wilt, is het bij veel crematoria mogelijk om bij het crematieproces aanwezig te zijn. Zo kun je na de uitvaartplechtigheid je dierbare nog één keer een allerlaatste groet brengen.

De crematie regelen
Crematie in besloten kring

Crematie in besloten kring

Een crematie kan ook in besloten kring plaatsvinden. Je mag zelf beslissen wie je wel of niet uitnodigt voor de bijeenkomst. Deze kun je zo klein of zo groot maken als je zelf wilt. ‘In besloten kring’ wil eigenlijk zeggen dat je het afscheid wilt beleven met jouw meest naaste familieleden en vrienden. Veel crematoria hebben een familiekamer waar je in besloten kring afscheid kunt nemen. Maar je mag het afscheid natuurlijk ook op een andere locatie laten plaatsvinden om daarna met een klein gezelschap je dierbare naar het crematorium te begeleiden. 

Wat is een technische crematie?

Een technische crematie vindt plaats als de overledene zónder voorafgaande bijeenkomst in het crematorium wordt gecremeerd. Dit kan voorkomen wanneer er geen afscheid wenselijk is of als het afscheid op een andere locatie dan het crematorium plaatsvindt.

Bij sommige crematoria mogen nabestaanden, soms tegen meerprijs, hun dierbare naar de crematieruimte begeleiden. Bij andere crematoria wordt deze mogelijkheid niet geboden, maar kan er bij een speciale ingang of in een aparte ruimte van het crematoriumgebouw afscheid worden genomen.

Wat is een technische crematie?

Wat gebeurt er met de as?

Zo’n 4 weken na de crematie wordt de as formeel vrijgegeven. Je mag vanaf dat moment beslissen wat je met de as wilt doen. Je kunt de as begraven, laten bijzetten in een urnenmuur, thuis houden, laten verwerken in een sieraad, verstrooien op een dierbare plek, per boot of vliegtuig. Wil je de as ergens anders dan het daarvoor bestemde strooiveld verstrooien? Dan dien je formeel toestemming van de grondeigenaar aan te vragen, hoewel dit in de praktijk zelden voorkomt.

Ben je voor de asbehandeling op zoek naar een verantwoord alternatief? Door de natuurlijke herkomst is de mycelium urn volledig biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor onze natuur. Het is ook mogelijk de urn thuis een mooie plek te geven. Deze zal dan niet vergaan.

Kosten

De kosten voor een crematie zijn over het algemeen lager dan bij een begrafenis. Het grote voordeel is dat veel crematoria tegenwoordig over eigen opbaarkamers beschikken. Hierdoor kan vrijwel alles op één en dezelfde locatie plaatsvinden en ben je van alle gemakken voorzien. Ook heb je niet de kosten van een extern uitvaartcentrum, een rouwauto, volgauto’s en eventuele dragers.

Het is overigens goed om te weten dat de meeste crematoria met vaste tijden werken. Dit betekent dat je bij het organiseren van de samenkomst rekening moet houden met het aantal sprekers, muziekstukken en verwachte gasten. In overleg en tegen meerprijs zijn de beschikbare tijden te verlengen.

Kosten crematie

Wat kost een crematie

Begrafenis

Slide 1
Image is not available

Wij hebben Bas voor de tweede keer bij een uitvaart mogen uitnodigen. Eerst bij onze moeder en recent bij onze tante. In een woord.. SUPER geregeld. Bas je bent een topper. Vanuit de familie bedankt.

Dirk, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Bas heeft in een droevige periode mij en mijn familie op een zeer sympathieke en deskundige wijze in staat gesteld afscheid te nemen van mijn overleden broer. Hij was ten allen tijde beschikbaar en nam de tijd voor alle voorbereidingen. De plechtigheid werd op professionele wijze begeleid en was zeer goed opgebouwd. Er was ruimte voor een lach en een traan. Bas heeft uitstekend ingeschat wat voor ons het beste was.

Ben, Horstmar-Leer
Slide 1
Image is not available

Bas is iemand die een uitvaart in kaart brengt en managet op zorgvuldige een zeer efficiënte manier. Wij als familie hadden het met Bas niet beter kunnen treffen Hij is een gevoelig en aimabel mens die snel aanvoelt wat de wensen van de nabestaanden zijn. Misschien is het niet het juiste woord, maar het was gewoonweg top geregeld.

Ron en Marike, Houten
Slide 1
Image is not available

Bas, onze begeleider had geen andere moeten zijn. Wij kregen alle vrijheid de ceremonie in te vullen naar eigen wensen van mij en onze jongens. Het resulteerde in een voor ons onvergetelijke en unieke ceremonie waar wij met een glimlach op ons gezicht aan terug denken. Dankjewel Bas!

Bernie, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Ik kreeg alle ruimte om mijn wensen en ideeën uit te voeren en kreeg hulp waar nodig. Het is heel prettig dat er een luisterend oor is en dat Bas enthousiast raakte van mijn ideeën. Ik vergelijk het maar even met een voetbalwedstrijd. Een goede uitvaartverzorger is als een goede scheidsrechter; die zie je amper. Die treedt op wanneer nodig, maar trekt niet alle aandacht naar zich toe.

Anko, Zeist
Slide 1
Image is not available

Na het overlijden van mijn moeder heeft Bas ons van A tot Z geholpen de uitvaart zo mooi en goed mogelijk te laten verlopen. Wij hebben Bas leren kennen als een fijne persoonlijkheid waar wij ons direct bij op ons gemak voelde. Wij konden ons geen betere begeleider wensen. Nogmaals danken wij jou Bas voor de prettige samenwerking, jij was een enorme steun voor ons.

Ans, Utrecht
Slide 1
Image is not available

Na twee begrafenissen binnen 10 dagen kunnen wij wel zeggen dat de uitvaart ondernemer Bas Poelstra er voor zorgt dat alles tot in de puntjes geregeld word zodat je zelf je verdriet een plek kan geven. Liefde is wel het woord wat wij hier voor op zijn plek vinden. Vanaf de dag van overlijden tot daags na de uitvaart gaf Bas Poelstra ons de liefde en begeleiding die we nodig hadden.

Marco, IJsselstein
Slide 1
Image is not available

Bas is zeer respectvol, rustig, werkt snel en heeft oog voor detail. Onze wensen werden perfect vertaald naar een mooie uitvaart. Ook het kostenaspect werd goed in de gaten gehouden. Kortom, een vakman met een hart voor zijn werk!

Angelique, Vleuten
Slide 1
Image is not available

Bas laat je alle ruimte voor eigen inbreng. Waar nodig vult hij aan.
Ik kijk terug op een zeer gedenkwaardige dag die door zijn hand geleid werd.
Service staat bij hem hoog in het vaandel.

Hans, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wij zijn zeer prettig door Bas begeleid in het hele proces van overlijden tot en met de crematie. Neemt er de tijd voor, stuurt zo nodig positief bij door het geven van goede ideeën/tips. Altijd bereikbaar en heeft direct antwoord op al je vragen of onderneemt actie om zaken te regelen. Vond ook vooraf zijn website duidelijk en de visie die hij daar beschrijft maakt hij ook waar.

Roel, Utrecht
Slide 1
Image is not available

Meelevend, meedenkend, meewerkend. Begreep wat wij wilden en deed zijn best dat te regelen. Dacht ook aan zaken die wij vergaten. Fijn contact, genoot ons volle vertrouwen en was dat waard. Kan 'out of the box' denken.

Heleen, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wij hadden ons geen betere uitvaartverzorger kunnen wensen. Bas is zeer begaan en betrokken geweest in alle opzichten. Alles tot in de puntjes verzorgd en ons ontzorgd wat een heel fijn gevoel gaf. Tijdens de voorbereidingen van de uitvaart tot na de crematie heel zorgzaam geweest. Dank je wel Bas voor al je perfecte zorgen.

Sylvia, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wat een fijne uitvaartbegeleider, voelt de sfeer en de behoefte uitstekend aan. Denkt mee, ontzorgt en reageert zeer snel. Bas was al aangekondigd als een rustige en aardige vent met gevoel voor humor. Dat was het precies, hij kon met zijn empathie net even het zetje geven dat we nodig hadden.

Wim, Ede
Slide 1
Image is not available

Bas verplaatst zich snel in de situatie zoals deze zich voordoet. Hij heeft gevoel voor sfeer en een perfecte mensenkennis. Bas is sympathiek, empathisch, sterk in begeleiding, programmeren, het volgen en aansturen van het proces en in de voorbereiding en uitvoering van formaliteiten en plechtigheden. Nooit opdringerig, wel tijdig in het contact. Ook de nazorg is compleet en met sympathie en empathie gegeven.

Tom, Utrecht
previous arrow
next arrow