Waarom kiezen voor een crematie?
De keuze voor een crematie is heel persoonlijk en voor een belangrijk deel afhankelijk van de situatie, achtergrond, geloofsovertuiging of budget.

Een crematie biedt veel mogelijkheden
Wist je dat er bij twee derde van alle uitvaarten voor een crematie gekozen wordt? Op zich niet vreemd, want één van de belangrijkste redenen is dat cremeren over het algemeen betaalbaarder is dan begraven. Immers, bij een crematie hoeft er geen graf aangekocht te worden en zijn er geen bijkomende kosten zoals leges, onderhoud en verlenging van het grafrecht. Een andere reden kan zijn dat er helemaal geen behoefte is om het graf met regelmaat te bezoeken. Wanneer het gaat om asbehandeling biedt een crematie ten opzichte van een begrafenis veel meer mogelijkheden.
De crematie regelen
Bij het regelen van een crematie ben je vrij om naar een crematorium van jouw eigen keuze te gaan. Vaak zijn deze locaties gewoon bij jou in de buurt te vinden waarbij elke plek een eigen karakter en sfeer heeft. Het is hierbij goed om te weten dat het niet noodzakelijk is om de samenkomst in de aula van een crematorium te laten plaatsvinden.
Het afscheid mag natuurlijk ook op een alternatieve locatie gehouden worden om daarna naar het crematorium te gaan waar de crematie desgewenst in besloten kring zal plaatsvinden. Als je dat wilt, is het bij veel crematoria mogelijk om bij het crematieproces aanwezig te zijn. Zo kun je na de uitvaartplechtigheid je dierbare nog één keer een allerlaatste groet brengen.


Crematie in besloten kring
Een crematie kan ook in besloten kring plaatsvinden. Je mag zelf beslissen wie je wel of niet uitnodigt voor de bijeenkomst. Deze kun je zo klein of zo groot maken als je zelf wilt. ‘In besloten kring’ wil eigenlijk zeggen dat je het afscheid wilt beleven met jouw meest naaste familieleden en vrienden. Veel crematoria hebben een familiekamer waar je in besloten kring afscheid kunt nemen. Maar je mag het afscheid natuurlijk ook op een andere locatie laten plaatsvinden om daarna met een klein gezelschap je dierbare naar het crematorium te begeleiden.
Wat is een technische crematie?
Een technische crematie vindt plaats als de overledene zónder voorafgaande bijeenkomst in het crematorium wordt gecremeerd. Dit kan voorkomen wanneer er geen afscheid wenselijk is of als het afscheid op een andere locatie dan het crematorium plaatsvindt.
Bij sommige crematoria mogen nabestaanden, soms tegen meerprijs, hun dierbare naar de crematieruimte begeleiden. Bij andere crematoria wordt deze mogelijkheid niet geboden, maar kan er bij een speciale ingang of in een aparte ruimte van het crematoriumgebouw afscheid worden genomen.


Wat gebeurt er met de as?
Zo’n 4 weken na de crematie wordt de as formeel vrijgegeven. Je mag vanaf dat moment beslissen wat je met de as wilt doen. Je kunt de as begraven, laten bijzetten in een urnenmuur, thuis houden, laten verwerken in een sieraad, verstrooien op een dierbare plek, per boot of vliegtuig. Wil je de as ergens anders dan het daarvoor bestemde strooiveld verstrooien? Dan dien je formeel toestemming van de grondeigenaar aan te vragen, hoewel dit in de praktijk zelden voorkomt.
Ben je voor de asbehandeling op zoek naar een verantwoord alternatief? Door de natuurlijke herkomst is de mycelium urn volledig biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor onze natuur. Het is ook mogelijk de urn thuis een mooie plek te geven. Deze zal dan niet vergaan.
Kosten
De kosten voor een crematie zijn over het algemeen lager dan bij een begrafenis. Het grote voordeel is dat veel crematoria tegenwoordig over eigen opbaarkamers beschikken. Hierdoor kan vrijwel alles op één en dezelfde locatie plaatsvinden en ben je van alle gemakken voorzien. Ook heb je niet de kosten van een extern uitvaartcentrum, een rouwauto, volgauto’s en eventuele dragers.
Het is overigens goed om te weten dat de meeste crematoria met vaste tijden werken. Dit betekent dat je bij het organiseren van de samenkomst rekening moet houden met het aantal sprekers, muziekstukken en verwachte gasten. In overleg en tegen meerprijs zijn de beschikbare tijden te verlengen.
