Crematie

Crematie

Waarom kiezen voor een crematie?

De keuze voor een crematie is heel persoonlijk en voor een belangrijk deel afhankelijk van de situatie, achtergrond, geloofsovertuiging of budget.

De crematie

Een crematie biedt veel mogelijkheden

Wist u dat er bij twee derde van alle uitvaarten voor cremeren gekozen wordt? Op zich niet vreemd, want één van de belangrijkste redenen is dat cremeren over het algemeen betaalbaarder is dan begraven. Immers, bij een crematie hoeft er geen graf aangekocht te worden en zijn er geen bijkomende kosten zoals leges, onderhoud en verlenging van het grafrecht. Een andere reden kan zijn dat er helemaal geen behoefte is om het graf met regelmaat te bezoeken. Wanneer het gaat om asbehandeling biedt een crematie ten opzichte van een begrafenis veel meer mogelijkheden.

De crematie regelen

Bij het regelen van een crematie bent u vrij om naar een crematorium van uw eigen keuze te gaan. Vaak zijn deze locaties bij u in de buurt te vinden waarbij elke plek een eigen karakter en sfeer heeft. Het is hierbij goed om te weten dat het niet noodzakelijk is om de samenkomst in de aula van een crematorium te laten plaatsvinden. Het afscheid mag natuurlijk ook op een alternatieve locatie gehouden worden om daarna naar het crematorium te gaan waar de crematie desgewenst in besloten kring zal plaatsvinden. Als u dat wilt, is het bij veel crematoria mogelijk om bij het crematieproces aanwezig te zijn. Zo kunt u na de uitvaartplechtigheid uw dierbare nog één keer een allerlaatste groet brengen.

De crematie regelen
Crematie in besloten kring

Crematie in besloten kring

Een crematie kan ook in besloten kring plaatsvinden. U mag zelf beslissen wie u wel of niet uitnodigt voor de bijeenkomst. Deze kunt u zo klein of zo groot maken als u zelf wilt. ‘In besloten kring’ wil eigenlijk zeggen dat u het afscheid wilt beleven met uw meest naaste familieleden en vrienden. Veel crematoria hebben een familiekamer waar u in besloten kring afscheid kunt nemen. Maar u mag het afscheid natuurlijk ook op een andere locatie laten plaatsvinden om daarna met een klein gezelschap uw dierbare naar het crematorium te begeleiden. 

Wat is een technische crematie?

Een technische crematie vindt plaats wanneer de overledene zónder voorafgaande bijeenkomst in het crematorium wordt gecremeerd. Dit kan voorkomen wanneer er geen afscheid wenselijk is of wanneer het afscheid op een andere locatie dan het crematorium plaatsvindt. Bij sommige crematoria mogen nabestaanden, soms tegen meerprijs, hun dierbare naar de crematieruimte begeleiden. Bij andere crematoria wordt deze mogelijkheid niet geboden, maar kan er bij een speciale ingang of in een aparte ruimte van het crematoriumgebouw afscheid worden genomen.

Wat is een technische crematie?
Wat gebeurt er met de as?

Wat gebeurt er met de as?

Zo’n 4 weken na de crematie wordt de as formeel vrijgegeven. U mag vanaf dat moment beslissen wat u met de as wilt doen. U kunt de as begraven, laten bijzetten in een urnenmuur, thuis houden, laten verwerken in een sieraad, verstrooien op een dierbare plek, per boot of vliegtuig. Er zijn oneindig veel mogelijkheden waardoor er altijd wel een manier te vinden is die bij u past. Wilt u de as ergens anders dan het daarvoor bestemde strooiveld verstrooien? Dan dient u formeel toestemming van de grondeigenaar aan te vragen, hoewel dit in de praktijk zelden voorkomt.

Kosten

De kosten voor een crematie zijn over het algemeen lager dan bij een begrafenis. Het grote voordeel is dat veel crematoria tegenwoordig over eigen opbaarkamers beschikken. Hierdoor kan vrijwel alles op één en dezelfde locatie plaatsvinden en bent u van alle gemakken voorzien. Ook heeft u niet de kosten van een extern uitvaartcentrum, een rouwauto, volgauto’s en eventuele dragers.

Het is overigens goed om te weten dat de meeste crematoria met vaste tijden werken. Dit betekent dat u bij het organiseren van de samenkomst rekening moet houden met het aantal sprekers, muziekstukken en verwachte gasten. In overleg en tegen meerprijs zijn de beschikbare tijden te verlengen.

Kosten crematie

Wat kost een crematie

Begrafenis

Slide 1
Image is not available

De persoonlijke behandeling. Nooit het gevoel dat er een tijdsdruk op iets ligt, terwijl dat natuurlijk wel zo is. De uitstekende service van Bas Poelstra, netjes, attent, begripvol. Het meedenken met ons als familie met een mooie uitvaartdienst als gevolg die we niet anders zouden willen.

De heer Bruijstens
Slide 1
Image is not available

Zeer tevreden over de uitvaartverzorger. Kundig en zeer vriendelijk. Laat niets aan het toeval over en ook achteraf informeren of alles naar wens was en of hij nog iets voor ons kon betekenen. Met andere woorden, vol lof!

De heer Van Rooij
Slide 1
Image is not available

Bas luistert enorm goed. Is ook betrokken en integer. Staat open voor andere ideeën in plaats van de traditionele manier van afscheid nemen.

Familie Udenga
Slide 1
Image is not available

Bas, onze begeleider had geen andere moeten zijn. Wij kregen alle vrijheid de ceremonie in te vullen naar eigen wensen van mij en onze jongens. Het resulteerde in een voor ons onvergetelijke en unieke ceremonie waar wij met een glimlach op ons gezicht aan terug denken. Dankjewel Bas!

Bernie Schmitz - Uilenbroek
Slide 1
Image is not available

Ik kreeg alle ruimte om mijn wensen en ideeën uit te voeren en kreeg hulp waar nodig. Het is heel prettig dat er een luisterend oor is en dat Bas enthousiast raakte van mijn ideeën. Ik vergelijk het maar even met een voetbalwedstrijd. Een goede uitvaartverzorger is als een goede scheidsrechter; die zie je amper. Die treedt op wanneer nodig, maar trekt niet alle aandacht naar zich toe.

Anko Schreuder
Slide 1
Image is not available

Bas is een bevlogen uitvaartverzorger! Daarom zijn wij als familie zijn zeer tevreden over zijn begeleiding. Niets was hem teveel om de uitvaart perfect te verzorgen en tot in de puntjes te regelen. Onze familie beveelt Bas dan ook warm aan in vervelende tijden.

Familie Freund
Slide 1
Image is not available

In verband met het overlijden van mijn beide ouders en mijn broer heb ik afgelopen jaren heel verschillende uitvaarten samen met Bas Poelstra georganiseerd. Bas is vanaf het eerste moment nauw betrokken. Hij regelt de zaken goed en is een goede steun gebleken. Zowel voor de praktische als de emotionele zaken.

Karin Stoopendaal
previous arrow
next arrow