Checklist

Checklist

Een handig geheugensteuntje
in moeilijke dagen

Wilt u er zeker van zijn dat alles goed geregeld is en u niets vergeten bent? Neem dan de handige checklist van Bas Poelstra Uitvaarten door. Deze biedt u een geheugensteuntje in moeilijke dagen.

1. Direct na het overlijden

Nadat het overlijden heeft plaatsgevonden en u er aan toe bent om de verdere stappen te nemen, is het raadzaam om als eerste contact met de (huis)arts op te nemen. Deze zal veelal op korte termijn arriveren om het overlijden officieel vast te stellen.

2. Bel met Bas Poelstra Uitvaarten 06-27166302

Ik ben dag en nacht bereikbaar en bied hulp en advies op maat. Ongeacht er wel of geen sprake van een uitvaartverzekering is. Ik maak direct met u een afspraak voor ons eerste gesprek waarin we nader kennis maken en de uitvaartwensen gaan bespreken. Controleer van te voren of er sprake is van een uitvaartpolis en neem, voor zover dat mogelijk is, alvast de polisvoorwaarden door. Zo weet u wat u kunt verwachten. Leg ook alvast het identiteitsbewijs klaar. Om in de tussenliggende tijd uw overleden dierbare te verzorgen, schakel ik het zorgteam in. Zij kunnen vaak binnen anderhalf uur ter plaatse zijn.

3. Verzorging van uw overleden dierbare

Mijn eerste prioriteit gaat uit naar de verzorging van uw overleden dierbare. Hierbij is het noodzakelijk dat u de kleding uitzoekt die hij of zij aan zal krijgen. Als u dat fijn vindt mag u het zorgteam meehelpen. Daarnaast is het van belang om te weten waar de opbaring zal plaatsvinden. Zo is het mogelijk dat uw dierbare thuis op bed of in de uitvaartkist kan worden opgebaard. Dit geeft alle rust en vooral de vrijheid om in uw vertrouwde omgeving afscheid te nemen. Uiteraard kan de opbaring ook in een uitvaartcentrum of op een alternatieve locatie plaatsvinden. Houdt dan rekening met bezoek op afspraak.

4. Ons eerste gesprek

Tijdens ons eerste gesprek maken wij nader kennis met elkaar en nemen wij samen de uitvaartwensen door. Er is veel mogelijk en alles is bespreekbaar. Vanaf dit moment begeleid ik u dagelijks en help ik u stap voor stap verder. Gaat het om een begrafenis, een crematie of juist een alternatief? Ik bied graag een luisterend oor, geef adviezen en denk met u mee. Probeer zelf alvast na te denken over sprekers, muziek (mp3-bestanden) en fotomateriaal (powerpoint). Dit dient uiterlijk 1 dag voorafgaand aan de plechtigheid bij de uitvaartlocatie te worden aangeleverd.

5. Kostenbegroting en overzicht van alle afspraken

Op basis van ons eerste gesprek maak ik een helder overzicht van de gemaakte afspraken en de te verwachten uitvaartkosten. Op deze manier krijgt u snel financieel inzicht en weet u tijdig waar u aan toe bent. Bovendien is er ruimte voor aanpassingen. Open en eerlijk. Zo ontstaan er geen onaangename verrassingen achteraf.

6. Aangifte van overlijden

Op basis van de verklaring die door de arts na het overlijden is afgegeven, verzorg ik voor u de aangifte in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden.

De gemeente maakt de overlijdensakte op. Na het opmaken van deze akte wordt het overlijden geregistreerd in de Basisregistratie Personen van de woongemeente. In Nederland moet een overledene binnen 6 werkdagen na het overlijden worden begraven of gecremeerd. Hiervoor geeft de gemeente een verlof af. U ontvangt van mij persoonlijk de overlijdensakte. Ook digitaal, dat is wel zo makkelijk.

7. Het in kennis stellen van familieleden...

Zodra de dag, het tijdstip en de locatie van de uitvaart eenmaal bekend geworden is, ontstaat het moment om familieleden, vrienden en belangstellenden op de hoogte te brengen. Dit kan door middel van het opmaken en versturen van de rouwkaart, het plaatsen van een advertentie, het verspreiden van een digitale kaart via de social media kanalen en indien wenselijk het activeren van een online condoleanceregister.

Met behulp van ervaren vormgevers en een professionele drukkerij help ik u hierbij graag op weg. Daarnaast is er alle ruimte voor uw eigen ideeën en creativiteit.

8. Uitvaartprotocol

Uiterlijk één dag voorafgaand aan de begrafenis of crematie bespreek ik samen met u het draaiboek voor de plechtigheid of samenkomst. Hierin wordt duidelijk en overzichtelijk de keuze van alle muziekstukken en de volgorde van de sprekers vastgelegd. Ook staat het verloop van een eventuele fotopresentatie en aanvullende wensen hierin beschreven. Op deze manier kan iedereen zich goed voorbereiden op een voorspoedig verloop van de uitvaartplechtigheid en vooral een persoonlijk afscheid.

9. De dag van de uitvaart...

Spectaculair, diepzinnig of gewoon ‘normaal’. Iedereen, ja ie-der-een, heeft wel een verhaal te vertellen. Of het nu gaat om dagelijkse bezigheden, of een levensinstelling. Jong, oud, fit, ziek, man, vrouw, hoogopgeleid, laagopgeleid, met of zonder geloofsovertuiging, avontuurlijk ingesteld of iemand die liever thuis op de bank zat. Er zijn in een mensenleven veel verhalen die voorbij komen. Als u aan mij zou vragen welke verhalen ik persoonlijk het meest waardevol vond, dan zijn dat de verhalen waarin iemand vanuit een persoonlijke invalshoek iets vertelde over de levensinstelling of levensmotto van zijn of haar overleden dierbare. Waren dat koningen, prinsessen of presidentskandidaten? Nee, zeker niet. Dat waren ‘gewone’ mensen zoals u en ik. Op de dag van de uitvaart geef ik samen met u vorm aan een treffend en vooral persoonlijk afscheid. Na afloop van de plechtigheid zorgen uitgebreide cateringmogelijkheden voor de juiste afsluiting in een stijl die passend is.

10. Na de uitvaart

Als na de uitvaart de hectiek verdwenen is en de rust ogenschijnlijk is teruggekeerd, ontstaat er voor veel mensen de rouwverwerking om een overleden dierbare. We hebben allemaal onze eigen manier voor het verwerken van ons verdriet en voor de één komt het verdriet eerder dan voor de ander. Daarnaast begint het echte regel- en uitzoekwerk en ontstaan er vaak vragen waar u het liefst zo snel mogelijk antwoord op wilt hebben. Ook dan ben ik er voor u om u te ondersteunen. En waar ik zelf het antwoord niet kan geven, breng ik u in contact met anderen die u verder kunnen helpen.

Checklist

Uitvaartkosten

Gedenkplaats

Slide 1
Image is not available

De persoonlijke behandeling. Nooit het gevoel dat er een tijdsdruk op iets ligt, terwijl dat natuurlijk wel zo is. De uitstekende service van Bas Poelstra, netjes, attent, begripvol. Het meedenken met ons als familie met een mooie uitvaartdienst als gevolg die we niet anders zouden willen.

De heer Bruijstens
Slide 1
Image is not available

Zeer tevreden over de uitvaartverzorger. Kundig en zeer vriendelijk. Laat niets aan het toeval over en ook achteraf informeren of alles naar wens was en of hij nog iets voor ons kon betekenen. Met andere woorden, vol lof!

De heer Van Rooij
Slide 1
Image is not available

Bas luistert enorm goed. Is ook betrokken en integer. Staat open voor andere ideeën in plaats van de traditionele manier van afscheid nemen.

Familie Udenga
Slide 1
Image is not available

Het contact tijdens het regelen van de uitvaart, de deskundigheid, flexibiliteit, snelle service, eigen interesse in de uitvaart, contact na de uitvaart.

Adyam Weldai
Slide 1
Image is not available

Ik kreeg alle ruimte om mijn wensen en ideeën uit te voeren en kreeg hulp waar nodig. Het is heel prettig dat er een luisterend oor is en dat Bas enthousiast raakte van mijn ideeën. Ik vergelijk het maar even met een voetbalwedstrijd. Een goede uitvaartverzorger is als een goede scheidsrechter; die zie je amper. Die treedt op wanneer nodig, maar trekt niet alle aandacht naar zich toe.

Anko Schröder
Slide 1
Image is not available

Bas is een bevlogen uitvaartverzorger! Daarom zijn wij als familie zijn zeer tevreden over zijn begeleiding. Niets was hem teveel om de uitvaart perfect te verzorgen en tot in de puntjes te regelen. Onze familie beveelt Bas Poelstra dan ook warm aan in vervelende tijden.

Familie Freund
Slide 1
Image is not available

In verband met het overlijden van mijn beide ouders en mijn broer heb ik afgelopen jaren heel verschillende uitvaarten samen met Bas Poelstra georganiseerd. Bas is vanaf het eerste moment nauw betrokken. Hij regelt de zaken goed en is een goede steun gebleken. Zowel voor de praktische als de emotionele zaken.

Karin Stoopendaal
previous arrow
next arrow