Geheugensteuntje in moeilijke dagen
Wil je er zeker van zijn dat alles rondom de uitvaart goed geregeld is en je écht niets vergeten bent?
Neem dan de checklist bij overlijden door. Deze biedt je een handig geheugensteuntje in moeilijke dagen.
Neem de tijd. Neem afscheid
Als je dat wilt, mag je in alle rust bij jouw overleden dierbare zijn
Informeer de (huis)arts
De arts komt naar je toe om het overlijden te bevestigen
Bel Bas Poelstra Uitvaarten
Wij staan voor je klaar en zijn altijd bereikbaar op 030-8893352
Identiteitsbewijs
Houd het identiteitsbewijs van de overledene bij de hand
Belangrijke documenten
Ga na of er een donorcodicil en uitvaartverzekering is
Laatste verzorging
Zoek alvast kleding uit en leg dit voor het zorgteam klaar
Persoonlijke kennismaking
In de dagen na het overlijden houden wij intensief contact
Regelen van de uitvaart
Werkelijk alles komt aan bod en nemen wij tot in de puntjes door
Begeleiding tijdens het afscheid
Op de dag van de uitvaart een passend en persoonlijk afscheid
Nazorg en ondersteuning
Ook na de uitvaart staan wij voor je klaar om je te ondersteunen
Checklist bij overlijden
1. Neem de tijd. Neem afscheid
Nadat het overlijden heeft plaatsgevonden hoeft écht niet alles meteen besproken te worden. Eerst tijd voor jezelf! Jij beslist wanneer je er klaar voor bent om contact op te nemen met de arts en de uitvaartbegeleider. Als je dat wilt, mag je in alle rust bij je dierbare zijn. Wellicht vindt je het juist prettig om eerst wat ruimte voor jezelf en je naasten vrij te maken.
Stel, indien gewenst, familie en vrienden alvast op de hoogte van het overlijden. En vergeet niet: neem de tijd, neem eerst afscheid. Dit helpt je bij het verdere verwerkingsproces. Om er zeker van te zijn dat alles rondom de uitvaart goed geregeld is, biedt deze checklist bij overlijden een handig geheugensteuntje.
2. Informeer de (huis)arts
Nadat het overlijden heeft plaatsgevonden en jij er aan toe bent om de verdere stappen te nemen, is het raadzaam om als eerste contact met de dienstdoende (huis)arts op te nemen. Deze zal vaak op korte termijn arriveren om het overlijden officieel vast te stellen.
Op basis van de verklaring die door de arts na het overlijden is afgegeven, verzorg ik de aangifte in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. De gemeente maakt de overlijdensakte op. Na het opmaken van deze akte wordt het overlijden geregistreerd in de Basisregistratie Personen van de woongemeente.
In Nederland moet een overledene binnen 6 werkdagen na het overlijden worden begraven of gecremeerd. Hiervoor geeft de gemeente een verlof af. Je ontvangt van mij persoonlijk de overlijdensakte. Ook digitaal, dat is wel zo makkelijk.
3. Bel Bas Poelstra Uitvaarten 030-8893352
Voor het melden van een overlijden ben ik dag en nacht bereikbaar. Ik help je graag verder met advies op maat. Ongeacht of en waar je verzekerd bent. We maken direct een afspraak voor ons eerste gesprek waarin we nader kennis maken en alle uitvaartwensen gaan bespreken. Om in de tussenliggende tijd je overleden dierbare te verzorgen, schakel ik alvast het zorgteam in. Zij kunnen vaak binnen anderhalf uur ter plaatse zijn. Neem zelf voor alle zekerheid nog een keer deze checklist bij overlijden door.
4. Identiteitsbewijs
Leg alvast het identiteitsbewijs klaar. Deze is nodig om de persoonsgegevens van de overledene te controleren zodat er met het invullen van de doktersverklaring en bij de aangifte van overlijden geen vergissingen kunnen worden gemaakt.
Het identiteitsbewijs is niet meer geldig als de persoon die erop staat overleden is. Om identiteitsfraude te voorkomen is het raadzaam om het paspoort na overlijden in te leveren bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Ook de identiteitskaart van de overledene moet worden ingeleverd. Nabestaanden die het paspoort graag willen houden kunnen het bij deze afdeling ongeldig laten verklaren.
5. Belangrijke documenten
Een donorcodicil is een document waarop beschreven staat of iemand bereid is om na het overlijden organen of weefsels af te staan. Het donorcodicil heet tegenwoordig een donorpas. Het was vroeger verplicht om een donorcodicil bij je te dragen. Nu kijkt een arts in het donorregister om na te gaan welke keuzes iemand gemaakt heeft.
Controleer van te voren of er sprake is van een uitvaartverzekering en neem, voor zover dat mogelijk is, alvast de polisvoorwaarden door. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.
6. Laatste verzorging
Mijn eerste prioriteit gaat uit naar de verzorging van jouw overleden dierbare. Hierbij is het noodzakelijk dat je de kleding uitzoekt die hij of zij aan zal krijgen. Als je dat fijn vindt mag je het zorgteam meehelpen. Daarnaast is het van belang om te weten waar de opbaring zal plaatsvinden.
Zo is het mogelijk dat je dierbare thuis op bed of in de uitvaartkist kan worden opgebaard. Dit geeft alle rust en vooral de vrijheid om in je vertrouwde omgeving afscheid te nemen.
Uiteraard kan de opbaring ook in een uitvaartcentrum of op een alternatieve locatie plaatsvinden. Houdt dan rekening met bezoek op afspraak.
7. Persoonlijke kennismaking
Tijdens ons eerste gesprek maken wij nader kennis met elkaar en nemen wij samen alle uitvaartwensen en nog een keer deze checklist bij overlijden door. Er is veel mogelijk en alle ideeën zijn bespreekbaar. Vanaf dit moment begeleid ik je dagelijks en help ik je stap voor stap verder.
Op basis van ons eerste gesprek maak ik een helder overzicht van de gemaakte afspraken en de te verwachten uitvaartkosten. Op deze manier krijg je snel financieel inzicht en weet je tijdig waar je aan toe bent. Bovendien is er nog ruimte voor aanpassingen. Zo ontstaan er geen onaangename verrassingen achteraf.
8. Regelen van de uitvaart
Gaat het om een begrafenis, een crematie of juist een alternatief? Ik bied graag een luisterend oor, geef adviezen en denk met je mee. Probeer zelf alvast na te denken over sprekers, muziek (mp3-bestanden) en fotomateriaal (powerpoint).
Zodra de dag, het tijdstip en de locatie van de uitvaart eenmaal bekend geworden is, ontstaat het moment om familieleden, vrienden en belangstellenden op de hoogte te brengen. Dit kan door middel van het opmaken en versturen van de rouwkaart of het plaatsen van een advertentie. Of door het verspreiden van een digitale kaart via de social media kanalen en indien wenselijk het activeren van een online condoleanceregister.
Met behulp van ervaren vormgevers en een professionele drukkerij help ik je hierbij graag op weg. Daarnaast is er alle ruimte voor jouw eigen ideeën en creativiteit.
Uiterlijk één dag voorafgaand aan de begrafenis of crematie bespreek ik samen met jou het draaiboek voor de plechtigheid of samenkomst. Hierin wordt duidelijk en overzichtelijk de keuze van alle muziekstukken en de volgorde van de sprekers vastgelegd.
Ook staat het verloop van een eventuele fotopresentatie en aanvullende wensen hierin beschreven. Op deze manier kan iedereen zich goed voorbereiden op een voorspoedig verloop van de uitvaartplechtigheid en vooral een persoonlijk afscheid.
9. Begeleiding tijdens het afscheid
Er zijn in een mensenleven veel verhalen die voorbij komen. Op de dag van de uitvaart begeleid ik je met een persoonlijk afscheid waarin ik het leven van jouw dierbare zo goed mogelijk probeer te schetsen op een manier die voor iedereen herkenbaar is. Passend bij iedere sfeer en elke gewenste locatie.
10. Nazorg en ondersteuning
Het laatste onderdeel van de checklist bij overlijden is nazorg en ondersteuning. Ook na de uitvaart helpen wij je verder. Om je op administratief gebied zo uitgebreid mogelijk te ontzorgen bieden wij het NabestaandenLoket aan. Met deze online service krijg je eenvoudig toegang tot alle benodigde informatie die je naar eigen behoefte kunt raadplegen.
Hiermee wordt veel werk uit handen genomen en veel praktische zaken worden automatisch voor je geregeld en stopgezet. Je kunt hierbij denken aan het opzeggen van accounts, verzekeringen, lidmaatschappen, abonnementen, contracten en een check bij het testamenten register.
