Begrafenis

Begrafenis

Waarom kiezen voor een begrafenis?

Voor velen is de begraafplaats een fijne plek om weer even in de buurt van een overleden dierbare te zijn en aan het graf herinneringen op te halen.

De begrafenis

De begrafenis

Een veelgehoorde reden om voor een begrafenis te kiezen is dat het voor uzelf of voor uw nabestaanden een fijne gedachte kan zijn een plek te hebben om regelmatig naar terug te keren. Wanneer de behoefte ontstaat is er gelegenheid om weer even in de buurt van een overleden dierbare zijn en aan het graf herinneringen op te halen. Zo kan een bezoek aan de begraafplaats iemand veel rust en troost bieden.

De begrafenis regelen

Voor de begrafenis zijn er veel verschillende locaties beschikbaar waarbij elke plek een eigen karakter en sfeer heeft. Als u dat wilt, is het bij veel begraafplaatsen mogelijk om zelf de ligging van het graf te kiezen. Dit geldt overigens alleen voor particuliere graven. Bij algemene graven wordt het graf met een andere overledene gedeeld en bepaalt de beheerder van de begraafplaats de plek en de volgorde. Heeft u een geloofsovertuiging? Dan is het goed om te weten dat de kerk meestal over een eigen begraafplaats beschikt. Ook zijn er gemeentelijke begraafplaatsen. Deze beschikken vaak over een algemene, katholieke, protestantse en islamitische gedeelte. 

De begrafenis regelen
Een duurzame begrafenis

Een duurzame begrafenis

Een mooi en duurzaam alternatief is de natuurbegraafplaats. Hierbij wordt het lichaam als het ware teruggegeven aan de natuur en is er sprake van eeuwige grafrust. Het natuurgraf is en blijft onderdeel van de natuur, waardoor er bepaalde dingen juist wel of niet mogelijk zijn. Op een natuurbegraafplaats wordt uitsluitend gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Overigens is het niet toegestaan om een grafmonument te plaatsen.

Wat gebeurt er na de begrafenis?

Bij een begrafenis wordt er standaard gebruik gemaakt van een uitvaartkist, maar ook een wade met opbaarplank of rieten mand is toegestaan. Alles kan, mits het lichaam van een omhulsel is voorzien. Direct na de begrafenis wordt het graf gesloten. Gedurende de jaren die volgen zullen de kist en het lichaam langzaam vergaan. Dit is ook de reden waarom er wettelijk een minimale grafrust van 10 jaar bepaald is.

Na deze periode mag het graf geruimd worden. Dit komt vaak voor bij algemene graven. Bij particuliere graven is het mogelijk om de grafrechten voor een bepaalde tijd te verlengen of voor onbepaalde tijd af te kopen.

Na de begrafenis
Grafmonument

Grafmonument

U mag zelf beslissen wat er na de begrafenis op het graf geplaatst mag worden. Mits er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. Het is hierbij goed om te weten dat de grond eerst nog moet ‘inklinken’. Om verzakkingen te voorkomen kan het plaatsen van een grafmonument niet meteen. Wel kunt u tijdelijk een grafmarkering laten plaatsen zodat de naam van de overledene toch zichtbaar is. Een grafmonument is overigens niet verplicht. U mag het graf ook beplanten. Het is belangrijk om vooraf te informeren naar het reglement van de begraafplaats. Een steenhouwer kan u hierbij adviseren.

Kosten

De kosten van een begrafenis zijn meestal hoger dan bij een crematie. Maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Zo zijn de kosten voor een algemeen graf vergelijkbaar. Dit komt omdat een algemeen graf gedeeld wordt met een andere overledene en het termijn van het graf meestal na 10 jaar eindigt. Ook heeft het grafmonument kleinere afmetingen ten opzichte van een particulier graf. Afhankelijk van de situatie kan een algemeen graf dus een betaalbaar alternatief zijn. 

Wanneer u kiest voor een particulier graf dan kunnen de lokale tarieven nogal uiteenlopen. Vaak krijgt u de optie voor de aankoop van het graf voor 10 of 20 jaar. Bijkomende kosten zijn leges, onderhoudskosten en een eventuele verlenging van het termijn. Bij sommige begraafplaatsen is het ook mogelijk om voor onbepaalde tijd een graf af te kopen.

Kosten van de begrafenis

Wat kost een begrafenis

Crematie

Slide 1
Image is not available

De persoonlijke behandeling. Nooit het gevoel dat er een tijdsdruk op iets ligt, terwijl dat natuurlijk wel zo is. De uitstekende service van Bas Poelstra, netjes, attent, begripvol. Het meedenken met ons als familie met een mooie uitvaartdienst als gevolg die we niet anders zouden willen.

De heer Bruijstens
Slide 1
Image is not available

Zeer tevreden over de uitvaartverzorger. Kundig en zeer vriendelijk. Laat niets aan het toeval over en ook achteraf informeren of alles naar wens was en of hij nog iets voor ons kon betekenen. Met andere woorden, vol lof!

De heer Van Rooij
Slide 1
Image is not available

Bas luistert enorm goed. Is ook betrokken en integer. Staat open voor andere ideeën in plaats van de traditionele manier van afscheid nemen.

Familie Udenga
Slide 1
Image is not available

Bas, onze begeleider had geen andere moeten zijn. Wij kregen alle vrijheid de ceremonie in te vullen naar eigen wensen van mij en onze jongens. Het resulteerde in een voor ons onvergetelijke en unieke ceremonie waar wij met een glimlach op ons gezicht aan terug denken. Dankjewel Bas!

Bernie Schmitz - Uilenbroek
Slide 1
Image is not available

Ik kreeg alle ruimte om mijn wensen en ideeën uit te voeren en kreeg hulp waar nodig. Het is heel prettig dat er een luisterend oor is en dat Bas enthousiast raakte van mijn ideeën. Ik vergelijk het maar even met een voetbalwedstrijd. Een goede uitvaartverzorger is als een goede scheidsrechter; die zie je amper. Die treedt op wanneer nodig, maar trekt niet alle aandacht naar zich toe.

Anko Schreuder
Slide 1
Image is not available

Bas is een bevlogen uitvaartverzorger! Daarom zijn wij als familie zijn zeer tevreden over zijn begeleiding. Niets was hem teveel om de uitvaart perfect te verzorgen en tot in de puntjes te regelen. Onze familie beveelt Bas dan ook warm aan in vervelende tijden.

Familie Freund
Slide 1
Image is not available

In verband met het overlijden van mijn beide ouders en mijn broer heb ik afgelopen jaren heel verschillende uitvaarten samen met Bas Poelstra georganiseerd. Bas is vanaf het eerste moment nauw betrokken. Hij regelt de zaken goed en is een goede steun gebleken. Zowel voor de praktische als de emotionele zaken.

Karin Stoopendaal
previous arrow
next arrow