Begrafenis

Begrafenis

Waarom kiezen voor een begrafenis?

Voor velen is de begraafplaats een fijne plek om weer even in de buurt van een overleden dierbare te zijn en aan het graf herinneringen op te halen.

Begrafenis Utrecht

De begrafenis

Een veelgehoorde reden om voor een begrafenis te kiezen is dat het voor jezelf of voor je nabestaanden een fijne gedachte kan zijn een plek te hebben om regelmatig naar terug te keren. Wanneer de behoefte ontstaat is er gelegenheid om weer even in de buurt van een overleden dierbare zijn en aan het graf herinneringen op te halen. Zo kan een bezoek aan de begraafplaats iemand veel rust en troost bieden.

De begrafenis regelen

Voor de begrafenis zijn er veel verschillende locaties beschikbaar waarbij elke plek een eigen karakter en sfeer heeft. Als je dat wilt, is het bij veel begraafplaatsen mogelijk om zelf de ligging van het graf te kiezen. Dit geldt overigens alleen voor particuliere graven. Bij algemene graven wordt het graf met een andere overledene gedeeld en bepaalt de beheerder van de begraafplaats de plek en de volgorde. Heb je een geloofsovertuiging? Dan is het goed om te weten dat de kerk meestal over een eigen begraafplaats beschikt. Ook zijn er gemeentelijke begraafplaatsen. Deze beschikken vaak over een algemene, katholieke, protestantse en islamitische gedeelte. 

De begrafenis regelen

Een duurzame begrafenis

Een mooi en duurzaam alternatief is de natuurbegraafplaats. Hierbij wordt het lichaam als het ware teruggegeven aan de natuur en is er sprake van eeuwige grafrust. Het natuurgraf is en blijft onderdeel van de natuur, waardoor er bepaalde dingen juist wel of niet mogelijk zijn. Op een natuurbegraafplaats wordt uitsluitend gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Overigens is het niet toegestaan om een grafmonument te plaatsen.

Wat gebeurt er na de begrafenis?

Bij een begrafenis wordt er standaard gebruik gemaakt van een uitvaartkist, maar ook een wade met opbaarplank of rieten mand is toegestaan. Alles kan, mits het lichaam van een omhulsel is voorzien. Direct na de begrafenis wordt het graf gesloten. Gedurende de jaren die volgen zullen de kist en het lichaam langzaam vergaan. Dit is ook de reden waarom er wettelijk een minimale grafrust van 10 jaar bepaald is.

Na deze periode mag het graf geruimd worden. Dit komt vaak voor bij algemene graven. Bij particuliere graven is het mogelijk om de grafrechten voor een bepaalde tijd te verlengen of voor onbepaalde tijd af te kopen.

Grafmonument

Grafmonument

Je mag zelf beslissen wat er na de begrafenis op het graf geplaatst mag worden. Mits er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. Het is hierbij goed om te weten dat de grond eerst nog moet ‘inklinken’. Om verzakkingen te voorkomen kan het plaatsen van een grafmonument niet meteen. Wel kun je tijdelijk een grafmarkering laten plaatsen zodat de naam van de overledene toch zichtbaar is. Een grafmonument is overigens niet verplicht. Je mag het graf ook beplanten. Het is belangrijk om vooraf te informeren naar het reglement van de begraafplaats. Een steenhouwer kan je hierbij adviseren.

Kosten

De kosten van een begrafenis zijn meestal hoger dan bij een crematie. Maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Zo zijn de kosten voor een algemeen graf vergelijkbaar. Dit komt omdat een algemeen graf gedeeld wordt met een andere overledene en het termijn van het graf meestal na 10 jaar eindigt. Ook heeft het grafmonument kleinere afmetingen ten opzichte van een particulier graf. Afhankelijk van de situatie kan een algemeen graf dus een betaalbaar alternatief zijn. 

Wanneer je kiest voor een particulier graf dan kunnen de lokale tarieven nogal uiteenlopen. Vaak krijg je de optie voor de aankoop van het graf voor 10 of 20 jaar. Bijkomende kosten zijn leges, onderhoudskosten en een eventuele verlenging van het termijn. Bij sommige begraafplaatsen is het ook mogelijk om voor onbepaalde tijd een graf af te kopen.

Na de begrafenis

Wat kost een begrafenis

Crematie

Slide 1
Image is not available

Wij hebben Bas voor de tweede keer bij een uitvaart mogen uitnodigen. Eerst bij onze moeder en recent bij onze tante. In een woord.. SUPER geregeld. Bas je bent een topper. Vanuit de familie bedankt.

Dirk, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Bas heeft in een droevige periode mij en mijn familie op een zeer sympathieke en deskundige wijze in staat gesteld afscheid te nemen van mijn overleden broer. Hij was ten allen tijde beschikbaar en nam de tijd voor alle voorbereidingen. De plechtigheid werd op professionele wijze begeleid en was zeer goed opgebouwd. Er was ruimte voor een lach en een traan. Bas heeft uitstekend ingeschat wat voor ons het beste was.

Ben, Horstmar-Leer
Slide 1
Image is not available

Bas is iemand die een uitvaart in kaart brengt en managet op zorgvuldige een zeer efficiënte manier. Wij als familie hadden het met Bas niet beter kunnen treffen Hij is een gevoelig en aimabel mens die snel aanvoelt wat de wensen van de nabestaanden zijn. Misschien is het niet het juiste woord, maar het was gewoonweg top geregeld.

Ron en Marike, Houten
Slide 1
Image is not available

Bas, onze begeleider had geen andere moeten zijn. Wij kregen alle vrijheid de ceremonie in te vullen naar eigen wensen van mij en onze jongens. Het resulteerde in een voor ons onvergetelijke en unieke ceremonie waar wij met een glimlach op ons gezicht aan terug denken. Dankjewel Bas!

Bernie, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Ik kreeg alle ruimte om mijn wensen en ideeën uit te voeren en kreeg hulp waar nodig. Het is heel prettig dat er een luisterend oor is en dat Bas enthousiast raakte van mijn ideeën. Ik vergelijk het maar even met een voetbalwedstrijd. Een goede uitvaartverzorger is als een goede scheidsrechter; die zie je amper. Die treedt op wanneer nodig, maar trekt niet alle aandacht naar zich toe.

Anko, Zeist
Slide 1
Image is not available

Na het overlijden van mijn moeder heeft Bas ons van A tot Z geholpen de uitvaart zo mooi en goed mogelijk te laten verlopen. Wij hebben Bas leren kennen als een fijne persoonlijkheid waar wij ons direct bij op ons gemak voelde. Wij konden ons geen betere begeleider wensen. Nogmaals danken wij jou Bas voor de prettige samenwerking, jij was een enorme steun voor ons.

Ans, Utrecht
Slide 1
Image is not available

Na twee begrafenissen binnen 10 dagen kunnen wij wel zeggen dat de uitvaart ondernemer Bas Poelstra er voor zorgt dat alles tot in de puntjes geregeld word zodat je zelf je verdriet een plek kan geven. Liefde is wel het woord wat wij hier voor op zijn plek vinden. Vanaf de dag van overlijden tot daags na de uitvaart gaf Bas Poelstra ons de liefde en begeleiding die we nodig hadden.

Marco, IJsselstein
Slide 1
Image is not available

Bas is zeer respectvol, rustig, werkt snel en heeft oog voor detail. Onze wensen werden perfect vertaald naar een mooie uitvaart. Ook het kostenaspect werd goed in de gaten gehouden. Kortom, een vakman met een hart voor zijn werk!

Angelique, Vleuten
Slide 1
Image is not available

Bas laat je alle ruimte voor eigen inbreng. Waar nodig vult hij aan.
Ik kijk terug op een zeer gedenkwaardige dag die door zijn hand geleid werd.
Service staat bij hem hoog in het vaandel.

Hans, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wij zijn zeer prettig door Bas begeleid in het hele proces van overlijden tot en met de crematie. Neemt er de tijd voor, stuurt zo nodig positief bij door het geven van goede ideeën/tips. Altijd bereikbaar en heeft direct antwoord op al je vragen of onderneemt actie om zaken te regelen. Vond ook vooraf zijn website duidelijk en de visie die hij daar beschrijft maakt hij ook waar.

Roel, Utrecht
Slide 1
Image is not available

Meelevend, meedenkend, meewerkend. Begreep wat wij wilden en deed zijn best dat te regelen. Dacht ook aan zaken die wij vergaten. Fijn contact, genoot ons volle vertrouwen en was dat waard. Kan 'out of the box' denken.

Heleen, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wij hadden ons geen betere uitvaartverzorger kunnen wensen. Bas is zeer begaan en betrokken geweest in alle opzichten. Alles tot in de puntjes verzorgd en ons ontzorgd wat een heel fijn gevoel gaf. Tijdens de voorbereidingen van de uitvaart tot na de crematie heel zorgzaam geweest. Dank je wel Bas voor al je perfecte zorgen.

Sylvia, Nieuwegein
Slide 1
Image is not available

Wat een fijne uitvaartbegeleider, voelt de sfeer en de behoefte uitstekend aan. Denkt mee, ontzorgt en reageert zeer snel. Bas was al aangekondigd als een rustige en aardige vent met gevoel voor humor. Dat was het precies, hij kon met zijn empathie net even het zetje geven dat we nodig hadden.

Wim, Ede
Slide 1
Image is not available

Bas verplaatst zich snel in de situatie zoals deze zich voordoet. Hij heeft gevoel voor sfeer en een perfecte mensenkennis. Bas is sympathiek, empathisch, sterk in begeleiding, programmeren, het volgen en aansturen van het proces en in de voorbereiding en uitvoering van formaliteiten en plechtigheden. Nooit opdringerig, wel tijdig in het contact. Ook de nazorg is compleet en met sympathie en empathie gegeven.

Tom, Utrecht
previous arrow
next arrow