Waarom kiezen voor een begrafenis?
Voor velen is de begraafplaats een fijne plek om weer even in de buurt van een overleden dierbare te zijn en aan het graf herinneringen op te halen.

De begrafenis
Een veelgehoorde reden om voor een begrafenis te kiezen is dat het voor jezelf of voor je nabestaanden een fijne gedachte kan zijn een plek te hebben om regelmatig naar terug te keren. Wanneer de behoefte ontstaat is er gelegenheid om weer even in de buurt van een overleden dierbare zijn en aan het graf herinneringen op te halen. Zo kan een bezoek aan de begraafplaats iemand veel rust en troost bieden.
De begrafenis regelen
Voor de begrafenis zijn er veel verschillende locaties beschikbaar waarbij elke plek een eigen karakter en sfeer heeft. Als je dat wilt, is het bij veel begraafplaatsen mogelijk om zelf de ligging van het graf te kiezen. Dit geldt overigens alleen voor particuliere graven. Bij algemene graven wordt het graf met een andere overledene gedeeld en bepaalt de beheerder van de begraafplaats de plek en de volgorde. Heb je een geloofsovertuiging? Dan is het goed om te weten dat de kerk meestal over een eigen begraafplaats beschikt. Ook zijn er gemeentelijke begraafplaatsen. Deze beschikken vaak over een algemene, katholieke, protestantse en islamitische gedeelte.


Een duurzame begrafenis
Een mooi en duurzaam alternatief is de natuurbegraafplaats. Hierbij wordt het lichaam als het ware teruggegeven aan de natuur en is er sprake van eeuwige grafrust. Het natuurgraf is en blijft onderdeel van de natuur, waardoor er bepaalde dingen juist wel of niet mogelijk zijn. Op een natuurbegraafplaats wordt uitsluitend gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Overigens is het niet toegestaan om een grafmonument te plaatsen.
Wat gebeurt er na de begrafenis?
Bij een begrafenis wordt er standaard gebruik gemaakt van een uitvaartkist, maar ook een wade met opbaarplank of rieten mand is toegestaan. Alles kan, mits het lichaam van een omhulsel is voorzien. Direct na de begrafenis wordt het graf gesloten. Gedurende de jaren die volgen zullen de kist en het lichaam langzaam vergaan. Dit is ook de reden waarom er wettelijk een minimale grafrust van 10 jaar bepaald is.
Na deze periode mag het graf geruimd worden. Dit komt vaak voor bij algemene graven. Bij particuliere graven is het mogelijk om de grafrechten voor een bepaalde tijd te verlengen of voor onbepaalde tijd af te kopen.


Grafmonument
Je mag zelf beslissen wat er na de begrafenis op het graf geplaatst mag worden. Mits er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. Het is hierbij goed om te weten dat de grond eerst nog moet ‘inklinken’. Om verzakkingen te voorkomen kan het plaatsen van een grafmonument niet meteen. Wel kun je tijdelijk een grafmarkering laten plaatsen zodat de naam van de overledene toch zichtbaar is. Een grafmonument is overigens niet verplicht. Je mag het graf ook beplanten. Het is belangrijk om vooraf te informeren naar het reglement van de begraafplaats. Een steenhouwer kan je hierbij adviseren.
Kosten
De kosten van een begrafenis zijn meestal hoger dan bij een crematie. Maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Zo zijn de kosten voor een algemeen graf vergelijkbaar. Dit komt omdat een algemeen graf gedeeld wordt met een andere overledene en het termijn van het graf meestal na 10 jaar eindigt. Ook heeft het grafmonument kleinere afmetingen ten opzichte van een particulier graf. Afhankelijk van de situatie kan een algemeen graf dus een betaalbaar alternatief zijn.
Wanneer je kiest voor een particulier graf dan kunnen de lokale tarieven nogal uiteenlopen. Vaak krijg je de optie voor de aankoop van het graf voor 10 of 20 jaar. Bijkomende kosten zijn leges, onderhoudskosten en een eventuele verlenging van het termijn. Bij sommige begraafplaatsen is het ook mogelijk om voor onbepaalde tijd een graf af te kopen.
