11 tips voor een betaalbaar afscheid

11 tips voor een betaalbaar afscheid

Geplaatst op Categorieën Geen categorie

Een betaalbaar afscheid organiseren? Stel, het overkomt je en tijdens het bespreken van de uitvaart blijkt dat er onvoldoende financiële middelen aanwezig zijn om alle wensen uit te kunnen voeren. Er dreigt paniek, want hoe nu verder? Zeker nu het leven mede door de huidige energietarieven, brandstofprijzen en dagelijkse boodschappen een stuk duurder is geworden. En alsof dat niet genoeg is, zijn ook nog eens de kosten voor de uitvaart in korte tijd aanzienlijk gestegen…

Dit geschetste scenario kan ons allemaal overkomen. Het is daarom best belangrijk om hiervan bewust te zijn. Het gaat bij het organiseren van een waardig afscheid uiteraard niet alleen om het prijskaartje, maar nabestaanden kunnen toch onaangenaam verrast zijn als ze zien of horen wat een begrafenis of crematie uiteindelijk kost. Begrijpelijk, want een uitvaart is niet goedkoop. Maar er zijn oplossingen. Lees verder en ontdek 11 waardevolle tips voor het organiseren van een betaalbaar afscheid.

1. Doe van te voren goed je huiswerk

Gemiddeld kost een uitvaart al snel tussen de €5000 en €10.000. Hierbij zijn bepaalde kosten onvermijdelijk. Denk maar eens aan de kosten van het crematorium of de begraafplaats. Het totaalbedrag voor een complete uitvaart is namelijk opgebouwd uit meerdere kostenposten. Wanneer je hier creatief mee omgaat, dan blijkt dat er best wel wat mogelijkheden zijn om hier en daar geld te besparen. Natuurlijk zonder afbreuk te doen aan de waardigheid van het afscheid. Laat je daarom goed informeren voordat je de uitvaart daadwerkelijk vastlegt. Het loont de moeite.

2. Kies een eenvoudige kist

Gefineerd, massief, onbehandeld, duurzaam? Uitvaartkisten zijn er in tal van uitvoeringen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de kist te voorzien met een eigen ontwerp printfolie of zelf te beschilderen. Niets is te gek en alles is mogelijk. Hierdoor kunnen de prijzen nogal variëren. Om de kosten in de hand te houden is het verstandig om te kiezen voor een eenvoudige gefineerde uitvaartkist. Zeker wanneer er voor een crematie gekozen wordt. Wil je liever zelf een kist maken om zo de kosten te drukken? Vraag dan naar de specificaties waaraan een zelfgemaakte uitvaartkist moet voldoen.

3. Organiseer alles op één locatie

Door te kiezen voor één locatie waar zowel de opbaring, het afscheid én de condoleance kan plaatsvinden, voorkom je op de dag van de uitvaart extra kosten zoals het gebruik van de rouwauto en eventuele volgauto’s. Daarnaast beperk je voor jezelf en voor je gasten extra reistijd.

4. Of kies voor een thuisopbaring

Wanneer je kiest voor een thuisopbaring, bepaal je zelf wie je uitnodigt om afscheid te nemen. Op deze manier heb je geen personeel, faciliteiten of catering van een uitvaartcentrum nodig. Door zoveel mogelijk zelf de bezoeken te plannen én te verzorgen behoudt je de regie en voorkom je extra kosten. Een thuisopbaring is dus een verantwoorde keuze bij een betaalbaar afscheid.

5. Communiceer digitaal

Een rouwkaart of advertentie dient niet alleen ter kennisgeving van het overlijden. Meestal betreft het ook een uitnodiging voor de uitvaart. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Standaard uit een collectie of kaarten ontworpen door families zelf. Over het algemeen zijn rouwkaarten betaalbaar. Een advertentie plaatsen is daarentegen prijzig. Zeker wanneer het gaat om de bekende landelijke dagbladen. Het communiceren van het overlijdensbericht via email en WhatsApp vormt daarentegen een effectief en kosteloos alternatief om iedereen in je netwerk snel te informeren. Wees echter selectief met het gebruik van social media om te voorkomen dat vreemden op de hoogte gebracht worden van het overlijden van je dierbare.

6. Gebruik een eigen vervoersmiddel

Op het gebied van rouwvervoer is er tegenwoordig veel mogelijk. Het aanbod is uitgebreid en dikwijls kleurrijk. Denk bijvoorbeeld aan de rouwbakfiets, een boot of een motor. Of misschien wel de uitvaartbus. Wist je dat het wettelijk is toegestaan om zelf je overleden dierbare in een eigen vervoersmiddel naar de begraafplaats of crematorium weg te brengen? Uiteraard moet dit praktisch wel haalbaar zijn.

7. Cremeren is goedkoper dan begraven

Inmiddels wordt er bij twee derde van alle uitvaarten voor een crematie gekozen. Op zich niet vreemd, want één van de belangrijkste redenen is dat cremeren over het algemeen betaalbaarder is dan begraven. Immers, bij een crematie hoeft er geen graf aangekocht te worden en zijn er geen bijkomende kosten zoals leges, onderhoud en verlenging van het grafrecht. Een andere reden kan zijn dat er helemaal geen behoefte is om het graf met regelmaat te bezoeken.

8. Vraag iedereen om een bloem mee te nemen

Steeds vaker zien we dat een familie de genodigden vraagt om op de dag van de uitvaart een onverpakte bloem mee te nemen. Dikwijls van een specifieke soort en kleur of juist volledig naar eigen inzicht. Door iedereen bij aanvang van de plechtigheid zelf een bloem op de uitvaartkist te laten leggen ontstaat er als vanzelf een prachtig boeket. Deze bloemengroet is wel zo persoonlijk en vormt bij een betaalbaar afscheid een goed alternatief voor de welbekende rouwstukken.

9. Bestel eenvoudige catering

Je kunt besparen door de catering na afloop van de uitvaart eenvoudig te houden. Want ieder hapje en drankje wat genuttigd wordt kost geld. Door in plaats van luxe belegde broodjes of een uitgebreide borrel te kiezen voor een kopje koffie of thee met een koekje, kun je de kosten voor de catering aanzienlijk binnen de perken houden. Immers, genodigden komen op de eerste plaats voor het afscheid van jouw dierbare. Catering is slechts bijzaak.

10. Een uitvaart in besloten kring

Een uitvaart in besloten kring wil zeggen dat je het afscheid wilt beleven met je directe naasten. Oftewel de mensen om je heen die tot jouw besloten kring behoren. Je mag zelf beslissen wie je wel of niet voor het afscheid uitnodigt. Je kunt het zo klein of zo groot maken als je wilt. Je bent dus helemaal vrij om zelf te bepalen in welke vorm je het afscheid wilt laten plaatsvinden en met wie. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het ene gedeelte van de uitvaart voor iedereen toegankelijk te laten zijn en een ander deel alleen in besloten kring. Doe vooral wat goed voelt.

11. De goedkoopste uitvaart is geen uitvaart

Wanneer iemand zijn of haar lichaam ter beschikking aan de wetenschap stelt, zal er geen crematie of begrafenis zal plaatsvinden. Wel moet er binnen 24 uur afscheid worden genomen van de overledene. Dit kan voor nabestaanden grote impact hebben. Daarom is het aan te raden om enige tijd later een herdenkingsbijeenkomst te organiseren, zonder aanwezigheid van de overledene dus. Maak dit onderling bespreekbaar. Zo kun je samen met je naasten tóch op een goede manier stilstaan bij het leven van je overleden dierbare.

Kom meer te weten over betaalbaar afscheid nemen

Wil je meer te weten komen over betaalbaar afscheid nemen? Neem gerust contact op. Ik denk graag met je mee. Tijdens ons gesprek kan ik je alles vertellen over de verschillende uitvaartmogelijkheden. Ook is het mogelijk om een verzekeringscheck te doen en geef ik inzicht in de te verwachten kosten aan de hand van jouw persoonlijke wensen.